European Aeronautic Defence and Space Company

EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) is een van de grootste Europese defensiebedrijven. Het levert wapens over de hele wereld, onder meer aan India & Pakistan, Colombia, Saoedi-Arabië, China, Kazachstan.

Berucht zijn de leveringen aan Libië: EADS had een handelskantoor in Tripoli dat halsoverkop gesloten werd toen westerse troepen gingen optreden tegen Khadaffi. Overigens maakten die westerse troepen ook gebruik van EADS wapens, zie foto.

EADS maakt vliegtuigen en helikopters voor zowel de civiele als de militaire markt. Omdat de civiele markt door de economische crisis wat slap is, wil het bedrijf extra inzetten op wapenproductie. Maar ook de defensiemarkt, zeker in Europa, is beperkt, omdat veel landen bezuinigen op hun wapenaankopen. De oplossing zoekt de wapenindustrie in meer export naar ontwikkelingslanden. Dat beteked dat die landen minder kunnen investeren in onderwijs, gezondheidszorg en andere hoogst noodzakelijke sectoren.

EADS maakt alles wat vliegt. Wat ze ‘ruimtevaart’ noemen is vooral de ontwikkeling van militaire raketten en besturingssatalieten. Ook probeert EADS een plek te veroveren in de markt voor drones, dat zijn onbemande vliegtuigen.

Een speciaal onderdeel van EADS ontwikkeld nieuwe kernwapens. Die zijn bedoelt voor de Franse strijdkrachten.

EADS heeft vestigingen in heel Europa maar het hoofdkantoor zit in Nederland, omdat Nederland lage belastingtarieven heeft voor internationale bedrijven.

 

Aktie tegen EADS. Op 31 mei houdt EADS zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. Dan presenteert het wapenbedrijf winstcijfers en plannen. Hét moment om duidelijk te maken wat wij vinden van wapenhandel.

Doe mee! We hebben je nodig! Blijf op de hoogte van actievoorbereidingen en denk mee! We hebben mensen nodig die ons steunen, met ons meedenken en informatie verder verspreiden.

Kom naar Amsterdam op 31 mei. Tijd en plaats worden later bekendgemaakt. We willen de aandeelhouders ons protest laten horen.

Help ons een aandeel te kopen zodat we op de aandeelhoudersvergadering vragen kunnen stellen. Doe een bijdrage op rekening 390.407.380 tnv Campagne tegen Wapenhandel onder vermelding van Aandeel EADS. Een aandeel geeft ons recht op 5 minuten spreektijd. Natuurlijk gaan we de aandelen na de actie meteen weer verkopen. Eventuele winst komt volledig ten goede aan meer actie tegen EADS.

Schrijf je in en blijf op de hoogte. We hebben een email lijst opgezet. Meld je aan voor EADS nieuws per email op www.stopwapenhandel.org/newsletter
‘Like’ ons op Facebook. Via Facebook verspreiden we wapenhandelnieuws en actieoproepen. www.facebook.com/stopwapenhandel

Steun Stop Wapenhandel

Doneer