Europees Parlement stemt voor wapenembargo tegen Saoedi-Arabie

Op donderdag 25 februari 2016 stemde het Europees Parlement met een ruime meerderheid (359 voor – 212 tegen – 31 onthoudingen) voor een resolutie waarin onder meer wordt opgeroepen een wapenembargo tegen Saoedi-Arabie in te stellen. Een groot aantal mensenrechten-, vredes- en anti-wapenhandelorganisaties zetten zich al maanden in voor een wapenembargo tegen Saoedi-Arabie.

De stemming in het Europees Parlement is vooral een belangrijk politiek signaal. Het heeft geen bindende werking, alleen de Raad van Ministers kan op EU-niveau tot een embargo komen. Het is de vraag of dat gaat gebeuren, de Britse premier Cameron heeft zich zeer recent bijvoorbeeld nog fel tegen een stop op wapenexport naar Saoedi-Arabie uitgesproken. Ook de Nederlandse regering is niet voor een embargo. Individuele EU-landen zouden door een strikte toepassing van de Europese Wapenexportrichtlijnen eigenlijk al geen vergunningen voor Saoedi-Arabie en andere betrokken landen meer moeten afgeven, maar de praktijk leert dat dit net als in andere gevallen zelden gebeurt.
Saoedi-Arabie maakt zich intussen wel zorgen over de uitslag van de stemming. De afgelopen weken hebben vertegenwoordigers van het land zwaar gelobbyed om het amendement waarin het embargo wordt voorgesteld van tafel te krijgen of om in ieder geval de stemming steeds verder uit te stellen.

Het European Network Against Arms Trade (ENAAT), waar ook Stop Wapenhandel bij is aangesloten, nam het voortouw in een (publieks)lobby om Europese Parlementsleden te overtuigen van de noodzaak voor een embargo te stemmen. Met resultaat dus. Het signaal ligt er, nu nog zorgen dat dit in daadwerkelijk beleid en een echt embargo omgezet gaat worden. Namens een groot aantal organisaties ging er ook een brief naar de Hoge Vertegenwoordigster van de EU, Federica Mogherini.

15 februari

Actie voor wapenembargo Saoedi-Arabië
Al jaren is Saoedi-Arabië na de VS de grootste klant van de Europese wapenindustrie. Terwijl Saoedi-Arabië oorlog voert in Jemen en op grove wijze de mensenrechten schendt. Vredesgroepen proberen om de wapenexport naar Saoedi-Arabië te stoppen en een wapenembargo in te stellen. Vorige maand zou het Europees Parlement stemmen over een motie voor een wapenembargo. Op het laatste moment werd de stemming uitgesteld. Saoedi-Arabië oefent druk uit op Europa om de motie van tafel te krijgen. Doe mee met de twitter- en mailactie naar het Europees Parlement.

Kom in actie voor wapenembargo Saoedi-Arabië. Klik hier voor de actiepagina

11 februari

Het EP heeft stemming uitgesteld. Saudi-Arabie en anderen lobbyen hard om een resolutie ter beperking van wapenexport van tafel te krijgen. Het Europees Netwerk Tegen Wapenhandel roept samen met andere groepen EP en Europese Raad nogmaals op om over een wapenembargo te stemmen.

4 februari

Europees Parlement stemt over wapenembargo Saoedi-Arabie
Volgende week stemt het Europees Parlement (EP) over een wapenembargo tegen Saudi-Arabie vanwege de oorlog in Jemen. Saoedi-Arabie is de grootste klant van de Europese wapenindustrie. Een militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabie voert oorlog in Jemen tegen Houthi milities die het gezag in het land opeisen. De Saoedische coalitie steunt de gevluchte president Hadi. Beide partijen begaan wreedheden tegen burgers maar het zijn vooral de bombardementen van de Saoedische coalitie en de blokkade van havens en luchthavens die slachtoffers eisen.

Vredes- en mensenrechtengroepen roepen al maanden om een wapenembargo. Op 4 februari liggen er in Brussel enkele moties op tafel, sommigen heel zwak, anderen die oproepen tot een eind aan het bewapenen van de Saoedische coalitie.

Samen met groepen van het Europees Netwerk Tegen Wapenhandel (ENAAT) schreef Stop Wapenhandel een brief aan Europese parlementsleden waarin wordt opgeroepen om een duidelijk standpunt tegen wapenhandel aan te nemen.

Lees de brief aan de Nederlandse leden van het Europees Parlement

In een persbericht  doet het Europees Netwerk Tegen Wapenhandel een oproep aan de informele EU ministerraad die in Amsterdam wordt gehouden in het kader van het EU voorzitterschap. Het ENAAT pleit voor het instellen van een wapenembargo tegen alle strijdende partijen in het conflict in Jemen, met name Saoedi-Arabië.

Lees het onderzoek van Stop Wapenhandel naar Nederlandse wapens in de oorlog in Jemen – Dutch arms trade with coaltion forces in the Yemen war

 

 

 

 

..