Freedom of Movement for People not Weapons

10 september 2015 – De hartverscheurende vluchtelingencrisis is mede door Europa veroorzaakt. In de periode 2004 – 2013 leverden EU-landen voor ruim 82 miljard euro aan wapens aan de regio waar veel vluchtelingen vandaan komen.

De handel gaat door

Vorige week vond in Polen de MSPO wapenbeurs plaats, met onder meer klanten uit het Midden-Oosten. Ook enkele Nederlandse bedrijven waren present. Volgende week volgt in Londen de DSEI wapenbeurs, een van de grootste van de wereld. Het ministerie van Buitenlandse Handel faciliteert daar de Nederlandse wapenindustrie met een Holland Paviljoen, waar potentiele klanten worden onthaald en ambtenaren aanwezig zijn om te helpen met het leggen van goede contacten. Klanten komen uit de hele wereld. En in oktober wordt in Korea de ADEX wapenbeurs gehouden.

Het goede nieuws: er komt steeds meer protest. In Londen organiseert een breed palet van maatschappelijke organisaties een week van actie. Op 11 september is er speciaal aandacht voor vluchtelingen, met sprekers uit onder meer Sierra Leone en Iran, en met een directe verbinding met vluchtelingen in Calais.
Ook Koreaanse vredesactivisten organiseren protest tegen de wapenbeurs in Seoul.

Wapenexportvergunning Egypte

Vorige week verleende de regering aan wapenbedrijf Thales een exportvergunning voor militaire radarsystemen voor de marine van Al-Sisi van Egypte, ter waarde van 34 miljoen euro.
Al-Sisi is verantwoordelijk voor ernstige mensenrechtenschendingen, onder meer de moord op minstens 800 burgers. Ook speelt Egypte een rol in de vernietigende oorlog tegen Jemen, waar volgens hulporganisties een humanitaire ramp dreigt. De SP heeft Kamervragen over deze exportvergunning gesteld. Antwoord binnen 6 weken.

 

.

Steun Stop Wapenhandel

Doneer