Fregatten voor de koning, schulden voor Marokko

Terwijl de protesten in Marokko tegen het autoritaire regime van koning Mohammed de Zesde (M6) aanhouden, levert Nederland binnenkort het tweede van in totaal drie marinefregatten af. De fregatten zijn gebouwd op de werf van Damen/De Schelde in Vlissingen. Het eerste fregat is al in gebruik. Op dit moment wordt bij de Nederlandse marine in Den Helder Marokkaans marinepersoneel getraind in het gebruik van het zeer geavanceerde schip.

In februari 2008 werd in Casablanca een contract getekend tussen scheepswerf De Schelde en de Marokkaanse autoriteiten voor de bouw van drie SIGMA-fregatten. De marineschepen zullen worden uitgerust met Thales-elektronica en sensoren. Hoewel de prijs geheim is gehouden, wordt ervan uitgegaan dat de schepen Marokko meer dan een half miljard euro zullen kosten. Dat is meer dan Marokko in 2006 aan ontwikkelingshulp ontving. Een land met zo hoge werkloosheid en zo’n grote behoefte aan meer en beter onderwijs en gezondheidszorg zou zijn geld beter kunnen besteden. Maar daar gaat alleen de koning met zijn hoge officieren over, voor het parlement is zo’n grote militaire aankoop hooguit een hamerstuk. We schreven er in 2008 een factsheet over.

Voor de financiering stelt de Nederlandse Staat zich garant met een exportsubsidie, en de fundamentalistische Saudische regering steunt Marokko met een lening. Zo kopen het Westen en het Wahabisme invloed in Noord-Afrika. Uiteindelijk betaalt het Marokkaanse volk de rekening, en de wapenindustrie profiteert.

 
 

 

Steun Stop Wapenhandel

Doneer