Grondwet

Grondwet

Uit: ’t Kan Anders, nr. 5 2005

Nog voor het Franse en Nederlandse NEE liet de Amerikaanse wapenindustrie al weten niet blij te zijn met het afwijzen van de grondwet. Ze deed dit op een bijeenkomst van de New Defence Agency (NDA). Het NDA is naar eigen zeggen een onafhankelijke denktank voor discussies over het veiligheidsbeleid van de NAVO en EU. De voorzitter van de organisatie verklaarde onlangs dat een substantiële verhoging van de defensiebudgetten de enige remedie is tegen het krimpen van de wapenproducenten én krimp van de EU-economie. Voor een onafhankelijke organisatie een boude bewering. De EU-observer noemt de NDA dan ook gewoon een forum waar de belangen van de defensie-industrie worden verdedigd.

Tijdens de NDA-bijeenkomst aan de vooravond van de referenda in Frankrijk en Nederland verklaarde een Amerikaanse lobbyist dat de VS hulp van de EU nodig heeft, “want laten we eerlijk zijn, de VS kan het huidige niveau niet trekken, zo gaan we failliet.” De Grondwet moest uitkomst bieden bij gezamenlijke materieelaanschaf en militaire operaties, aldus de EU-observer. Ook beschermheer van de NDA, Jaap de Hoop Scheffer neemt de resultaten van de referenda serieus, maar “het is zeer belangrijk dat Europa op het gebied van veiligheid en defensie verder integreert.” Een sterk Europa dat samen met de VS optreedt in de wereld blijft noodzakelijk, aldus de NAVO-baas. De militaire belangen worden met kracht verdedigd, maar is de vredesbeweging ook aan zet nu – door het nee – ruimte is geschapen voor kritiek?

Bronnen: US defence industry concerned by possible French No, EUobserver, 27 mei 2005; EU defence integration must go on, says NATO chief, Reuters, 7 juni 2005; en Europese Grondwet: Wapenlobby in Brussel, Campagne tegen Wapenhandel, mei 2005.