Handtekeningen

Terwijl niemand het verloop van de pandemie kan voorspellen en het overheidsbudget zorgvuldig moet worden verdeeld, proberen wapenbedrijven voor te kruipen om bezuinigingen op hun sector te voorkomen. Lobbyisten proberen zoveel mogelijk overheidsgeld naar de wapensector toe te harken.

In Brussel is een Europees Defensiefonds opgericht. Daarin is is 9 miljard euro begroot voor de ontwikkeling van nieuwe wapens in de periode 2021-2027. Zo wil de Europese Commissie de Europese wapenindustrie steunen en een betere exportpositie geven.

In Nederland is midden in de lockdown een wet voor een Defensiematerieelbegrotingsfonds aangenomen. Daarin wordt voor een periode van 15 jaar geld gereserveerd voor wapenaankopen. Volgende regeringen kunnen dan niet meer beslissen dat dit geld eigenlijk anders besteed moet worden, bijvoorbeeld aan zorg of klimaatbeleid. Ook het parlement is met handen en voeten gebonden. Zo is de wapenindustrie gegarandeerd van afzet.

Meer wapens draagt niet bij aan veiligheid. Veiligheid is voldoende gezondheidszorg. Veiligheid is een goed klimaatbeleid. 

Oproep

Grote sommen geld voor wapens is juist nu, in de onzekere situatie, onverantwoord. Wij roepen regering en politieke partijen op geen voorrang te geven aan de wapenindustrie.

Naam(Vereist)
Adres
Nieuwsbrief
Privacy(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.