Stop de oorlog door onderhandelen

De vreselijke oorlog in Oekraïne duurt voort. Elke week vallen er honderden, misschien wel duizenden doden. Veel mensen zijn gevlucht en huizen, scholen, ziekenhuizen en fabrieken worden verwoest.

Overal ter wereld merken mensen de gevolgen: tekort aan voedsel, duurdere energie, minder koopkracht. En de zo belangrijke aanpak van het klimaat schuiven de regeringen door naar de toekomst. Het grootste gevaar zijn de kernwapens van Rusland en Amerika. Die zijn zo krachtig, dat ze grote delen van de wereld kunnen vernietigen.

Toch gaat de oorlog door. En onze regeringen in het Westen blijven wapens leveren die steeds zwaarder worden.

Maar het leveren van wapens leidt niet tot vrede. Het lijkt er niet op dat Oekraïne snel gaat winnen. En Rusland is niet van plan zijn agressie te stoppen. Zo kan de oorlog dus nog eindeloos doorgaan. Daarom roepen wij op tot onderhandelen.

Onze regering moet bevorderen dat er onderhandelingen komen tussen alle betrokken partijen: de Oekraïners, de Russen, en de Verenigde Staten als grote wapenleverancier. En misschien ook anderen, zoals de EU, China of India. Onder toezicht van een onafhankelijke partij, bijvoorbeeld de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa). En wellicht met steun van de Verenigde Naties.

Onderhandelen is moeilijk maar niet onmogelijk. Onderhandelen betekent niet het stoppen van steun aan Oekraïne of het uitleveren van gebied aan de ene of de andere partij. Voor al die problemen zullen de onderhandelaars een oplossing moeten vinden. In elk geval moeten onderhandelingen ook gaan over een andere Europese veiligheidsarchitectuur, om geweld tussen landen in de toekomst te voorkomen.

  • Wij roepen de Nederlandse regering op om zich in EU-verband in te spannen om de strijdende partijen aan de onderhandelingstafel te brengen.
  • Solidariteit met Oekraïne en de Oekraïners betekent niet het sturen van steeds zwaardere wapens.
  • Solidariteit met Oekraïne en de Oekraïners betekent het zoeken naar een uitweg uit het geweld.

.

Naam(Vereist)
Adres
Nieuwsbrief
Privacy(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.