Help vluchtelingen, stop wapenhandel! protest bij aandeelhoudersvergadering Airbus

We begonnen in de hagel en eindigden in de zon. Met zo’n 70 mensen en met steun van het Amsterdams Vredesinitiatief en We Are Here hebben we weer en wind getrotseerd om het feestje van de aandeelhouders van Airbus te verpesten. De muziek van Rythms of Resistance hield ons warm. In de gemeenteraad zijn vragen over Airbus gesteld.

De Somalische activist Ahmed Aden van de vluchtelingengroep Wij Zijn Hier vertelt over het verband tussen vluchten en wapenhandel.

Na We Are Here en het Amsterdams Vredesinitiatief spreekt ‘Airbus CEO’ de demonstranten toe.

Ja, dank u wel, dat was wel weer genoeg links geklaag.

Als CEO van Airbus kom ik goed nieuws brengen. Onze omzet en winst zijn in 2015 gestegen. De prijs van uw aandeel is gestegen. Het dividend dat wij u uitkeren is gestegen. Heeft u een pensioen bij bijvoorbeeld ABP, dan is het ook voor u feest. ABP heeft 95 miljoen euro in ons bedrijf geïnvesteerd. Die haalt dus ook flink wat geld binnen. Als de pensioenen niet omhoog gaan ligt dat niet aan ons. Al zullen sommigen dankzij onze producten hun pensioenleeftijd überhaupt niet bereiken.

Wij zijn trots op ons resultaat in 2015. Onze verkopen in het Midden-Oosten lopen uitstekend. Er gaat nogal wat doorheen daar. We verkochten vliegtuigen en helikopters waarmee Saoedi-Arabië, Koeweit en Qatar het internationaal recht schenden, pardon, orde op zaken stellen. In het Europees Parlement bedachten ‘Gutmenschen’ een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië. Daar schrokken we wel even van. Maar inmiddels heeft Duitsland al weer toestemming gegeven voor levering van militaire helikopters aan onze vrienden van het Saoedische koningshuis. Wie het laatst lacht, verdient het meest.

2015 was het jaar van de nieuwe kansen. Voor ons wapenfabrikanten althans. We danken  vluchtelingen voor de kansen die ze ons bieden hen alle kansen te ontnemen.
Bij Airbus noemen we dit het ‘complete pakket voor vluchtelingen’. Airbus heeft pasklare oplossingen voor elke stap. Kijkt u even met me mee:
1).    creëer een vluchteling met onze topproducten voor oorlog en repressie
2).    stop de vluchteling met ons al even hoogwaardig materieel voor grensbewaking
3).    deporteer de vluchteling met één van onze vliegtuigen
4).    ga terug naar stap 1
U ziet: Airbus doet aan ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’. We recyclen vluchtelingen zogezegd van ‘cradle to grave’. Waarbij u dat laatste letterlijk mag nemen.

Een succesnummer is ook onze bijdrage aan het Franse kernwapenprogramma. Ook voor úw veiligheid. Kernwapens hebben de hardnekkige neiging niet gebruikt te worden. Ze liggen maar te verstoffen. Wij van Airbus hebben daar wat op gevonden: een nieuw soort kernwapens, die veel makkelijker inzetbaar zijn. Niet meer met één druk op de knop de hele wereld verwoesten. Nee, er is nu een keuzemenu: halve wereld, hele wereld, kwart wereld… En als het alsnog uit de hand loopt kunt je altijd Poetin de schuld geven.

Ik zie verscheidene van u met beschilderde vodden staan. Wellicht wilt u samen met mij optrekken naar de Franse en Duitse ambassades. Deze landen hebben het absurde besluit genomen ons voorlopig niet meer financieel te steunen met exportkrediet-verzekeringen. U weet wel: de garantie dat de overheid betaalt als arme landen de betaling van onze wapens niet meer op kunnen brengen. Men beschuldigd ons namelijk van corruptie. Vanwege wat kleine vergissingen in onze boeken. Ik zeg u: dat Frans Duitse besluit gaat uw dividend niet ten goede komen.

De Nederlandse regering blijven we daarentegen dankbaar. Onze vrienden Rutte en Samson houden stand. Ondanks druk uit extreemlinkse hoek, en laag-bij-de-grondse aanvallen op de nobele sport van het belasting ontwijken. Het gunstige Nederlandse belastingklimaat helpt u aan een beter dividend.
Dat is wel een applaus waard.

..