Activiteiten en informatie m.b.t. Indonesië

Korvetten levering

Argumenten VOOR en TEGEN levering korvetten
Activiteiten Wapenhandel naar Indonesië
ING en Rabo Achtergronden en bewapening
Foto’s Regering en parlement
Pers Boeken en eigen Artikelen

Activiteiten en informatie m.b.t. Indonesië

De Campagne tegen Wapenhandel volgt de (Nederlandse) wapenhandel naar Indonesië al ruim tien jaar. Nederlandse wapens gaan met een gestage stroom richting Jakarta. Ook tijdens het Soehartoregime en tot vlak voor de gewelddadigheden op Oost-Timor. Even gestopt in 1999 en in januari 2000 weer begonnen.

Op dit moment is Nederland de leverancier van 4 korvetten voor Indonesië. Dit terwijl in 2003 nog een marineschip met Nederlandse wapentechnologie werd ingezet bij kustbombardementen in de opstandige provincie Atjeh. De Provinciale Zeeuwse Courant stelde dan ook dat de Nederlandse regering bereid is “het wapenexportbeleid zo op te rekken” dat de korvettenlevering – een belangrijke order voor de Zeeuwse marinewerf De Schelde – mogelijk is ondanks regelgeving die export naar conflictgebieden verbiedt. En al zeker producten die door regeringen worden ingezet tegen de eigen bevolking.

De Nederlandse regering is zelf ook niet positief over Indonesië. Onlangs stelde ze in een eigen stuk: “Het leger is gewelddadig in zijn optreden” en “De aanpak van de fraude [in Indonesië] draagt helaas een halfslachtig karakter. Dat wordt veroorzaakt door de verstrengeling van (economische) belangen van de economische elite, de politiek en het leger”.

Toch is voor de levering een wapenexportvergunning verstrekt. Bovendien zijn de exportkredieten van Rabobank en ING herverzekerd door de Nederlandse exportkredietmaatschappij Atradius. Het is duidelijk: steun aan eigen marine-industrie weegt zwaar. Veel zwaarder dan mensenrechten in Indonesië.

Steun Stop Wapenhandel

Doneer