Nog ruim een jaar

Nog ruim een jaar

Uit: VD AMOK nr. 4, 2004

Over ruim een jaar verstrekt de Regering een wapenexportvergunning voor de levering van twee korvetten naar Indonesië. Alles wijst daar op. In Jakarta schrijft Minister Bot dat zelfs in een Engelstalige krant, de Jakarta Post. Nog niet doordrongen van de snelheid van het internet heeft hij blijkbaar niet door dat zijn woorden even snel in de Govert Finckstraat zijn, als in Jalan Jaksa. In Den Haag zien ambtenaren geen reden om de levering te stoppen. Een beschieting van een eilandje bij Atjeh mag ik geen bombardement noemen, zeggen zij, omdat er geen bommen maar granaten zijn afgevuurd. Op hun beurt schrijven ambtenaren als antwoord op Kamervragen een mij bekende tekst op: “Het schip schoot als reactie een paar salvo’s richting kust.” De rest van die bekende tekst laten ze weg: “de soldaten openden daarna de jacht.” Dat klonk schijnbaar te cru, zeker in het licht van uitspraken van de Indonesische legerleiding dat alle rebellen met wortel en tak moesten worden vernietigd. Ook cru is dat er per jaar 50 miljoen euro naar ontwikkelingsprojecten gaat, maar er tegelijkertijd 400 miljoen verdiend wordt aan de levering van twee marineschepen. Dominee staat tot koopman als één staat tot acht. Dat is handelswiskunde van de bovenste plank, maar geen teken van een coherent overheidsbeleid.

Op de Dam in Amsterdam protesteren in oktober 2004 enige tientallen demonstranten tegen de levering. Uit Jokyakarta en Keulen waren op uitnodiging van Indonesische activisten in Nederland van het Indonesia House zelfs kunstenaars overgekomen om de actievoerders les te geven in ‘Wayang Aksi.’ Deze actie haalde zeven kranten en het radiojournaal. Enige dagen daarvoor begrijpen ex-medewerkers van de scheepswerf De Schelde op een GroenLinks bijeenkomst in Vlissingen prima waarom de levering niet door moet gaan. Een week later zou in de Tweede Kamer de D66-fractie verklaren tegen de levering te zijn: “Wij moeten geen korvetten aan Indonesië leveren, (…) vanuit het oogpunt van de EU-gedragscode,” aldus Van der Laan van D66. Ze valt daarmee Van Bommel (SP) bij tijdens het begrotingsdebat Buitenlandse Zaken. Ook Amnesty International roept de regering in oktober op om de korvetten niet te leveren. De levering is dan ook te gek voor woorden. Jarenlang hebben tal van NGO’s gepleit voor een gedragscode wapenexporten. Die wordt met deze levering tot een dode letter gemaakt. Met minimaal drie van de acht criteria wordt een loopje genomen. Zelfs de Zeeuwse Courant erkent dat de gedragscode opgerekt moet worden om de levering door te zetten. Belangrijker dan die gedragscode is dat de korvetten niet geleverd mogen worden, omdat dit ten koste gaat van vrede, ontwikkeling en democratie.

Kleine stapjes zijn gezet. 90.000 actiekaarten verspreid. Ze worden in januari tijdens het wapenexportdebat aangeboden aan de regering. Ook al lijkt die niet te willen luisteren. De activiteiten tegen de levering gaan echter door, met kleine stapjes, maar wel met de inzet om te winnen tegen het cynisme van een dergelijke wapenleverantie.

Zie ook ….