Israel

Het Amerikaanse militaire weekblad Defense News neemt in zijn redactioneel een krachtige positie in tegen de Israelische defensie-industrie. Deze verkoopt namenlijk geavanceerde wapens naar tal van landen. Ook landen waar de VS deze liever niet ziet. Het blad constateerd dat Israel zijn wapenproductie laat prevaleren boven veiligheid. Fijntjes voegt het daaraan toe dat Israel militair alleen zo sterk kan zijn op basis van Amerikaanse miljarden steun.

Ook Nederland profiteert van deze Israelische wapenindustrie. Er zijn een aantal samenwerkingsprojecten en vrijwel iedere maand gaan er wapens van Israel naar Nederland en visa versa. Bij dit deze laatste stroom gaat het om compensatieopdrachten en onderhoud van wapensystemen of Israelische onderdelen die via Nederland naar een ander land gaan, zoals communicatiesystemen voor Finland, voor het door Nederland aangeschafte anti- tank systeem GILL en F-16 onderdelen.

Uit stukken van de Nederlandse Inschakeling Industriele Defensieopdrachten (NIID), waarover de Campagne tegen Wapenhandel beschikt blijkt dat de samenwerkingsprojecten tussen Nederland en Israel in 2000 een hoogmensenrechten risico hadden. Bij de projecten gaat het om o.a.: gevechtsimulatoren, duelsimulatoren, nachtzichtbrillen, handvuurwapens en aanvalsboten. Via het compensatie beleid, dat door de NIID wordt vormgegeven werkt Nederland mee aan de versterking van de Israelische defensie-industrie op dit vlak.

Steun Stop Wapenhandel

Doneer