Nederland moet defensiesamenwerking met Israël opzeggen

NRC 08/08/2014 Sinds het Israëlische leger de aanval op Gaza in volle hevigheid heeft ingezet zijn de aandelen van het Israëlische defensiebedrijf Elbit met 6,1% gestegen, volgens Bloomsberg BusinessWeek. Blijkbaar verwachten aandeelhouders stijgende winsten door de oorlogshandelingen.

Israëlische wapens en veiligheidstechnologie staan internationaal hoog aangeschreven, en worden op beurzen en in militaire tijdschriften aangeprezen met slogans als ‘battlefield proven’.

Ook Nederland is een klant van de Israëlische wapenindustrie. Elbit Systems of America, een volle dochter van het Israëlisch bedrijf, heeft recent een contract getekend met de Nederlandse krijgsmacht voor onderhoud van F-16’s en Apache gevechtshelikopters. Het heeft mede daarvoor een vestiging bij vliegbasis Woensdrecht geopend. Thales Nederland produceert Gill-raketten samen met het Israëlische bedrijf Rafael, bekend van het Iron Dome-systeem.

Van de oorlog tussen Israël en de Palestijnen wordt wereldwijd militair geprofiteerd. Israël is de 11e grootste wapenexporteur ter wereld en de 13e grootste wapenimporteur, volgens het Zweeds onderzoeksinstituut SIPRI. Niet alleen de Israëlische ‘battlefield proven’ hardware is een gewild product, ook de Israëlische ervaring met gevechten in dichtbevolkt gebied tegen een zogenaamd ‘asymmetrische vijand’ (een vijand die met guerrillatechnieken vecht tegen een professioneel westers leger) vindt gretig aftrek.

Defensiesamenwerking tussen Nederland en Israël bestaat voor een belangrijk deel uit kennisuitwisseling en trainingen. Onder meer het Korps Commandotroepen maakt gebruik van Israëlische trainingsfaciliteiten. Dit past in het streven van de regering tot verdieping van de bilaterale banden met Israël, zoals bevestigd met een recent bezoek van minister Hennis aan haar Israëlische ambtsgenoot.

Men kan zich afvragen of een leger, dat voor de derde keer deze eeuw een oorlog voert waarbij onevenredig veel burgerslachtoffers vallen, Nederlandse Commandotroepen nou zoveel goeds te leren heeft. Ook het zakendoen met wapenbedrijven die hun winst halen uit een oorlog die door zes Nobelprijswinnaars voor Vrede is bestempeld als ‘inhumaan en illegaal’ is zeer discutabel. De Nobelprijswinnaars, waaronder Jody Williams van de internationale campagne tegen landmijnen, roepen op tot een militair embargo tegen Israël. Gezien de ernst van de situatie lijkt dit verregaande middel intussen zeer op zijn plaats.

Wendela de Vries
Stop Wapenhandel

Een ingekorte versie verscheen als ingezonden brief in het NRC Handelsblad van vrijdag 8 augustus 2014