JSF – nee – Home

JSF ?

Er worden steeds meer stappen gezet die de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF) onvermijdelijk moeten maken. Toch is er officieel nog steeds geen aanschafbesluit genomen, en juridisch zitten we nergens aan vast. Wel is er al veel overheidsgeld gestoken in  het binnenhalen van orders voor de defensie-industrie. Als we besluiten de JSF niet te kopen zijn we dat geld kwijt, maar moet dat een reden zijn om door te gaan met deze mega-miskoop? 

De regering maakt plannen voor de aanschaf van nieuwe wapens voor de JSF. Het betreft stand-off wapens, een soort kruisraketten waarmee over zeer lange afstand de aanval op een goedbewapende vijand kan worden geopend. Nederland heeft zulke  wapens nu nog niet. En waarom zou Nederland ze moeten hebben? Willen we aanvalsoorlogen kunnen voeren tegen, bijvoorbeeld, China?

Over de kernwapentaak van de JSF horen we ook nog steeds niemand in Den Haag. Zou het afschaffen van de F-16 niet een uitgelezen moment zijn om ook de laatste 20 kernbommen die in Nederland liggen te ontmantelen?

Er zijn zeker 10 goede redenen om de JSF niet aan te schaffen. We hebben ze op een rijtje gezet, open hier de PDF.