Juridisch onderzoek naar levering Nederlandse patrouilleschepen aan Libie

24 oktober 2018 – Nieuwsbericht – Stop Wapenhandel, PAX en en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten onderzoeken juridische stappen in verband met de levering van Nederlandse patrouilleschepen aan Libië. Met een van die schepen is in 2016 gewelddadig opgetreden tegen een boot met vluchtelingen waarbij zeker vier mensen om het leven kwamen.

Damen Shipyards, een Nederlandse scheepsbouwer, leverde in 2012 en 2013 acht patrouilleschepen aan de Libische Marine. De schepen mochten van de Nederlandse overheid zonder vergunning worden geëxporteerd, omdat ze geen militaire kenmerken zouden hebben. Damen wilde de schepen in 2014 alsnog bewapenen, maar kreeg daarvoor geen toestemming van de overheid. Deze beslissing was in lijn met het VN-wapenembargo dat sinds 2011 geldt voor Libië omdat er een  voortdurende burgeroorlog woedt.

Uit videomateriaal blijkt nu dat zeker een van de door Damen geleverde schepen toch is bewapend en dat deze met dodelijke gevolgen is ingezet. De vredes- en mensenrechtenorganisaties onderzoeken wat de verantwoordelijkheden van de Nederlandse overheid en Damen hierbij zijn en overwegen een mogelijke rechtszaak.   

PAX, Stop Wapenhandel en het NJCM voerden eerder rechtszaken over een wapenexport naar Egypte. Insteek van deze zaken was de mensenrechtentoets die de Nederlandse overheid moet uitvoeren bij het verlenen van vergunningen voor wapenleveringen. De organisaties meenden dat de toets in dit geval niet naar behoren was uitgevoerd. Ook met betrekking tot de levering aan Libië hebben de organisaties hierover hun twijfels.

 

..