Algemeen Overleg wapenexporten

Algemeen Overleg wapenexporten

Uit: ’t Kan Anders december 2003

Ieder jaar vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over de wapenexporten in het voorgaande jaar, zo ook in november 2003. Het was boeiend. Niet in de laatste plaats omdat zowel VVD als CDA goed hadden geluisterd naar de lobby van Thales Nederland. De grootste wapenfabrikant van Nederland heeft er de afgelopen maand bij alle fracties voor gepleit de Nederlandse wapenexportcontrole niet strenger te laten zijn dan in andere EU-landen. Dergelijke lobbies vinden ook elders in de EU plaats, met dezelfde argumenten. Zo glijdt de gehele Unie langzaam naar de laagste standaarden.

Het CDA vroeg tijdens het debat heel openlijk naar meer steun voor de defensie-industrie. De VVD deed het iets voorzichtiger, maar veel meer dan in voorgaande jaren bleek wapenhandel hier geen punt van zorg, maar wel de positie van de industrie. Wapenhandel kan gewoon. Niets om je over te schamen. Ook niet over de steun aan de industrie.

Zowel de SP, GroenLinks als PvdA interrumpeerden op de rechtse bijdragen aan het debat. Wijnand Duyvendak (GL) haalde flink uit naar het argument dat wapendoorvoer niet kan worden gecontroleerd vanwege ‘administratieve lasten.’ Hij noemde dit een gotspe en stelde dat GroenLinks mensenrechten en internationale veiligheid hier uitdrukkelijk boven laat prevaleren.

Krista van Velzen (SP) zat op het puntje van stoel en interrumpeerde aan de lopende band. Vooral het feit dat informatie die wel is verstrekt aan Campagne tegen Wapenhandel en VPRO-radioprogramma Argos niet gewoon ieder jaar openbaar wordt gemaakt, ging er bij haar niet in. Staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) verborg zich bij dit item tenslotte achter onwaarheden om het punt van tafel te vegen. Voor het eerst was het wapenexportbeleidsdebat, een echt politiek debat, maar wel een zorgwekkend debat gezien de nieuwe opstelling van CDA en VVD.