Kamervragen naar aanleiding van wapenhandelsmissie Abu Dhabi

Op de foto: Minister Hennis drinkt thee met met de gastheer van de wapenbeurs.
De SP heeft schriftelijke vragen gesteld over de resultaten van de missie naar Abu Dhabi en wapenhandel met Saudi-Arabië.  Jasper van Dijk (SP) aan ministers van Defensie en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking:

1. Is het juist dat Damen Shipyards een contract heeft afgesloten met de Verenigde Arabische Emiraten over de verkoop van zwaarbewapende patrouilleschepen tijdens de wapenbeurs in Abu Dhabi? 1)

2. In hoeverre vallen de schepen, kennis of onderdelen ervan die in Roemenië worden gebouwd, onder de Nederlandse wapenexportrichtlijnen, aangezien er hoogstwaarschijnlijk sprake is van technologie-overdracht?

3. Indien dit het geval is, hoeverre verhoudt deze levering zich tot criterium 4: Handhaving van vrede, veiligheid en stabiliteit in de regio met name lid a) de lidstaten onder andere rekening met het bestaan of de waarschijnlijkheid van een gewapend con­flict tussen het ontvangende en een ander land en d) de noodzaak de regionale stabiliteit niet in negatieve zin te beïnvloeden?

4. Wat was de rol van de minister van Defensie tijdens de wapenbeurs waar dit contract is afgesloten?

5. Geeft u wapenexport kredietgaranties aan Damen Shipyards? Zo ja, wat is de omvang en hoe lang worden deze kredietgaranties al afgegeven?

6. Zijn er naast het contract met Damen Shipyards nog meer contracten afgesloten? Zo ja, welke?

7. Kan worden aangegeven hoeveel de contracten voor de bedrijven opleveren? Genereert de Nederlandse regering ook opbrengsten? Zo ja, welke?

8. Waarom neemt u geen voorbeeld aan de Zweedse regering die nu stoppen met wapenhandel met Saudi-Arabië vanwege de mensenrechten? 2)

9. Hoe verklaart u de verschillende interpretatie omtrent de toepassing van de wapenexport criteria?

 

1) ‘Damen Becoming a Mideast Establishment’ http://www.defensenews.com/story/defense/show-daily/idex/2015/02/25/damen-becoming-a-mideast-establishment/23997769/

2) ‘Ruzie Zweden en Saoedi-Arabië leidt tot opzeggen wapendeal’ http://www.volkskrant.nl/buitenland/ruzie-zweden-en-saoedi-arabie-leidt-tot-opzeggen-wapendeal~a3896754/