Lancering nieuwe database EU wapenexport: toegankelijk maar nog steeds incompleet

Persbericht- Amsterdam/Londen 30 mei 2013. Jaarlijks exporteren EU landen voor miljarden aan wapens, variërend van kleine wapens en munitie tot oorlogsschepen en militaire vliegtuigen. Maar Europese burgers weten weinig van deze dodelijke handel. Een nieuw ontwikkelde databse van het European Network Against Arms Trade (ENAAT) maakt nu voor het eerst wapenexportcijfers eenvoudig en duidelijk toegankelijk voor publiek, politici, ambtenaren en media. 

De database is gebaseerd op gegevens die worden verzameld door de Europese Commissie en gepubliceerd in jaarlijkse rapporten. Terwijl deze rapporten moeilijk te doorzoeken zijn, kunnen gebruikers van de nieuwe database de informatie snel doorzoeken en vergelijkingen maken tussen verschillende exporteurs, exportbestemmingen, wapentypes en exportjaar.

De cijfers van de Commissie zijn echter verre van compleet en bevatten enkele ernstige gebreken. Hoewel de EU data alle waarden van exportvergunningen voor militaire goederen omvatten, bevatten ze geen informatie over dual-use goederen – goederen met zowel een militaire als civiele toepassing. Zo geven ze bijvoorbeeld geen informatie over de export van chemicaliën die voor chemische wapens gebruikt kunnen worden. Ook geven diverse landen, waaronder belangrijke wapenexporteurs als Duitsland en Groot-Brittannië, geen informatie aan de Commissie over feitelijke leveringen.

In een aantal gevallen is er een groot verschil tussen nationale wapenexportrapportage en de gegevens van de Commissie. Zo mist er voor Nederland in 2011 300 miljoen euro aan wapenexportvergunningen in de Europese rapportage. Volgens de Nederlandse regering wordt dat veroorzaakt door de technische onmogelijkheid om vergunningen voor meerdere bestemmingen of voor meerdere soorten wapens in het Europees informatiesysteem in te voeren.

Wendela de Vries van de Campagne tegen Wapenhandel zegt:

“Als Europese burgers de EU willen aanspreken op zijn wapenexportbeleid moet informatie hierover toegankelijk en volledig zijn. Omdat de Commissie daar zelf niet voor zorgt, hebben vredesgroepen deze informatie nu zelf beschikbaar gemaakt. Door internationale samenwerking van vredesgroepen kan de internationale wapenhandel nu zichtbaar worden gemaakt.”

De nieuwe wapenexport database van het European Network Against Arms Trade toont alle wapenexporten – voor zover bekend – vanuit de EU sinds 1998, onderverdeeld in herkomst, bestemming en wapentype.

Voordelen:

Snelheid – specifieke informatie kan binnen een paar seconden gevonden worden, waar voorheen duizenden pagina’s tabellen handmatig doorzocht moesten worden.

Helderheid – Grafische indicatoren geven in een oogopslag overzicht van de informatie. Optelfouten in de broninformatie zijn gecorrigeerd en tegenstrijdigheden zijn bijeengebracht in een gezamenlijke interface.

Eenvoud – Informatie kan geselecteerd worden op alle variabelen met een simpele klik. Elke zoekopdracht levert een unieke URL zodat uitkomsten gemakkelijk gedeeld kunnen worden.

Toegankelijkheid – De database is beschikbaar in meerdere talen en de ruwe data zijn beschikbaar voor andere onderzoekers en ontwerpers.

En dit is nog maar het begin. Open source deskundigen worden uitgenodigd voor een Hack Day in Londen op 22 juni om mee te werken aan meer ideeën om data over internationale wapenhandel openbaar en toegankelijk te maken.

De database is te vinden op http://www.enaat.org/export

Noten

Achtergrond bij de EU data en verschillende data categorieën, informatie over exporten en een overzicht van vragen en antwoorden (frequently asked questions) zijn te vinden op de browser.

Hack Day vindt plaats in Londen op zaterdag 22 juni van 9 tot 6. Toegang is vrij maar plaats is beperkt. Als je interesse hebt, graag contact opnemen met research@caat.org.uk

Steun Stop Wapenhandel

Doneer