Marokko koopt fregatten bij De Schelde

Vredesmagazine – voorjaar 2008

Begin februari heeft Damen Shipyards, het moederconcern waaronder scheepswerf De Schelde valt, een contract getekend met de Marokkaanse overheid voor de levering van drie fregatten. De order is de derde grote klapper die de werf in een paar jaar tijd maakt. p> Vier jaar geleden tekende Indonesië voor de eerste grote exportorder van marineschepen in jaren (vier korvetten voor rond de een miljard euro). In december 2007 bestelde de Nederlandse marine voor bijna 500 miljoen euro nog eens vier patrouilleschepen bij de werf.
In 2000 was De Schelde nog op sterven na dood. Sinds de daaropvolgende, zwaar door de staat gesubsidieerde, overname door Damen gaat het dus weer bergopwaarts. Naar verluidt zijn de orderboeken tot 2013 vol en beraamt de werf plannen voor uitbreiding. Extra personeel wordt momenteel geworven.
De Marokkaanse order is naar schatting ruim 800 miljoen euro waard. Voor dat bedrag is door kredietverzekeraar Atradius Dutch State Business een door de staat gedekte exportkredietverzekering afgegeven. Financiering vindt plaats door ING, Rabo en Societé Generale. Hoewel nog geen exportvergunning is verstrekt, lijkt de overheid geen problemen met de order te hebben, ondanks hoge bewapeningsuitgaven, een arme bevolking die voor een groot deel ongeletterd is en het uitblijven van een oplossing voor de West-Sahara, een gebied dat door Marokko is ingepikt. Militaire samenwerking met Noord-Afrikaanse landen onder het mom van ‘terrorismebestrijding’ en het tegengaan van ‘illegale immigratie’ gaat daarom hand in hand met de verkoop van waslijsten wapens waaraan die landen hoognodig behoefte zouden hebben.

Frank Slijper