15 juni 2020 – Meer dan 10.000 burgers uit heel Europa en daarbuiten hebben een petitie ondertekend voor een einde aan een dronesovereenkomst tussen de European Maritime Safety Agency (EMSA) en het grootste militaire bedrijf van Israël, Elbit Systems. EMSA least via het Portugese bedrijf CeiiA twee Hermes 900 ‘killer drones’. De deal van € 59 miljoen is in november 2018 gestart en moet de komende maanden worden verlengd. De ondertekenaars eisen ook dat de EU-lidstaten het gebruik van deze drones in hun luchtruim weigeren.
De ‘overdracht’ via de post van de petitie van de burger komt nadat leden van het Europees Parlement de afgelopen maanden de overeenkomst verschillende keren aan de kaak hebben gesteld en de EU-autoriteiten om opheldering hebben gevraagd.
Aneta Jerska, de coördinator van de Europese coördinatie van commissies en verenigingen voor Palestina (ECCP) zei: “Europese burgers eisen van de Europese Unie #HealthcareNotWarfare. Commissaris Valean verklaarde dat elk verder gebruik van de drones zal worden geëvalueerd “met het oog op het beschikbare budget”. Het is essentieel voor de EU om te begrijpen dat er geen budget moet zijn voor Israëlische militaire bedrijven.
De vraag wordt steeds urgenter gezien de aanstaande de jure annexatie van grote delen van de Westelijke Jordaanoever door Israël, die indruisen tegen het internationaal recht en de al lang bestaande EU-standpunten. Palestijnen roepen op tot effectieve maatregelen, waaronder het beëindigen van militaire en veiligheidssamenwerking, en herinneren de internationale gemeenschap eraan om de door Israël gecreëerde illegale situaties niet te helpen of te steunen.”
Elke verlenging van het contract in dit stadium zou een groen licht voor Israël zijn om door te gaan met het schenden van alle internationaalrechtelijke principes, inclusief het recht op zelfbeschikking en de niet-ontvankelijkheid van het met geweld veroveren van grondgebied.
Richard Falk, emeritus hoogleraar internationaal recht en praktijk aan de Princeton University, de voormalige VN-mensenrechtenrapporteur in de bezette gebieden zei: “Het is schandalig dat de EU drones van Israëlische dronefabrikanten koopt, gezien de repressieve en onwettige manieren waarop drones worden gebruikt om Palestijnen die al meer dan vijftig jaar onder bezetting leven te onderdrukken. Het is ook onaanvaardbaar en onmenselijk voor de EU om drones te gebruiken, hoe dan ook verkregen, om de basisrechten te schenden van migranten die hun leven riskeren op zee om asiel aan te vragen in Europa.”
Het EMSA-contract past in een patroon van toenemend gebruik van Israëlische drones voor de Europese grensbeveiliging. In 2018 startte grensbewakingsagentschap Frontex een pilot met het testen van Hermes MALE-drones van Israeli Aerospace Industries voor grensbewaking op de Middellandse Zee. Dit heeft geleid tot een nog lopende Frontex-tender voor MALE-drones, die is afgewezen door activisten die vechten tegen de militarisering van de Europese grenzen en het migratiebeleid. Griekenland heeft in mei een deal getekend om twee IAI Heron-drones voor drie jaar te leasen. Zwitserland kocht in 2014 zes Hermes-drones.
Het gebruik van deze drones draagt rechtstreeks bij aan de militarisering van het migratiebeleid en de Middellandse Zee. De EU geeft belastinggeld uit aan wapens, terwijl migranten in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden, de Middellandse Zee en de oostgrenzen van Europa zelfs de meest basale levensbehoeften ontberen. De verschuiving van schepen naar drones maakt deel uit van het beleid dat migranten op zee laat sterven en illegale migranten naar de Libische kustwachten stuurt in plaats van reddingsoperaties uit te voeren.
De petitie wordt gesteund door enkele leden van het Europees Parlement en een brede alliantie van 46 maatschappelijke organisaties uit heel Europa, waaronder vakbonden en organisaties gericht op solidariteit met Palestijnen, antimilitarisme en migrantenrechten.