Munitiedoorvoer naar VAE – mogelijke inzet in Jemen

Ondanks een in oktober 2018 afgekondigd beleid om geen wapens meer te leveren aan Saoedi-Arabië, Egypte en de VAE, vanwege hun betrokkenheid bij de oorlog in Jemen, verleende Nederland eind december toestemming voor de doorvoer van twee zendingen munitie naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De doorvoer van ruim 57 miljoen kogelpatronen (9 mm voor kleine wapens) uit Tsjechië vond plaats via de Rotterdamse haven. Deze handelswijze is onbegrijpelijk, omdat juist beschikbaarheid van munitie doorslaggevend kan zijn bij het voortzetten van oorlog.

Het is goed mogelijk dat deze munitie een aanvulling is van in Jemen verschoten voorraad of doorgeleverd wordt aan milities in de diverse brandhaarden in de regio.

Bij de export van wapencomponenten en bij wapendoorvoer vaart Nederland vaak blind op het wapenexportbeleid van bondgenoten, ook als deze aantoonbaar een loopje nemen met de EU-wapenexportregels. De afgelopen jaren heeft de regering afwisselend laten weten wel en niet extra te controleren op doorvoer naar oorlogvoerende landen en mensenrechtenschenders.
Zie voor meer achtergrond de factsheet ‘Munitiedoorvoer blinde blek wapenexportbeleid‘.