Nederland financiert toekomstige kernwapenbasis Karwar

Nederland financiert toekomstige kernwapenbasis Karwar

Uit: ’t Kan Anders, maart 2004

KarwarIndia werkt aan twee marinesystemen die in de toekomst kunnen worden uitgerust met kernkoppen, zo stellen deskundigen in the Bulletin of Atomic Scientists. De schrijvers citeren ook de opperbevelhebber van de Indiase marine. Hij zegt: “Het meest krachtigste deel van onze nucleaire wapensystemen bevindt zich binnen de marine, is verborgen onderwater en beweegt.” Eenvoudiger gezegd, een onderzeeër.

In de toekomst moet deze onderzeevloot worden ondergebracht in de nieuwe marinehaven Karwar. Deze basis wordt momenteel aangelegd. Een belangrijk betrokken Nederlands bedrijf is Balast Nedam Baggeren. In december 2003 verstrekte de overheid een exportkredietverzekering voor nieuwe werkzaamheden van Balast bij de aanleg van de haven. De waarde van het krediet is ruim euro 13 miljoen. Zo werkt Nederland ongestoord mee aan een basis voor massavernietingswapens.

Met Rusland is India in gesprek over de huur van onderzeeërs. Volgens een medewerker van de Indiase marine wordt de Akula klasse onderzeeërs uitgerust met de BrahMos kruisraket met kernkop die India en Rusland aan het ontwikkelen zijn (DEN 01/03/04).

Bronnen:

Steun Stop Wapenhandel

Doneer