Nieuwsbrief Stop Wapenhandel september 2014
Hoewel Europese regels de wapenexport naar mensenrechtenschenders en conflictregio’s aan banden beogen te leggen, heeft Nederland in 2013 voor 116,63 miljoen euro aan wapenexportvergunningen verstrekt voor landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Alleen voor de uitvoer van munitie naar Saoedi-Arabië werden in 2013 twee vergunningen geweigerd. Dat schrijft Stop Wapenhandel in het deze week gepubliceerde rapport Analyse Nederlandse Wapenexport 2013.
Stop Wapenhandel maakt zich ernstig zorgen en pleit voor duidelijke regels tegen levering van wapens aan oorlogsgebieden. Ook moet de regering bekend maken wat het precies levert, in plaats van alleen globale cijfers te geven. De totale Nederlandse wapenexport in 2013 bedroeg bijna 1 miljard euro.
Op de foto: Jordanese militairen volgen een train-de-trainerscursus in het gebruik van het Cheetah-luchtdoelgeschut bij de Nederlandse landmacht. In 2013 verkocht Defensie 60 Cheetahs aan Jordanie.
Elk westers militair optreden in het Midden-Oosten heeft de situatie tot nu toe alleen maar erger gemaakt, en meer wapens maakt de regio niet veiliger. Toch gaat Obama wapens leveren aan Syrische oppositiegroepen en Irak, en ook Europa laat zich niet onbetuigd. Frankrijk heeft wapens geleverd aan het Vrije Syrische Leger, Groot-Brittannië levert zware machinegeweren en munitie ter waarde van $2.6 miljoen aan Irak en Duitsland gaat anti-tankraketten, geweren en handgranaten leveren aan de Iraakse Koerden. De Duitse wapens zullen door Nederland getransporteerd worden, Nederland levert daarbij helmen en kogelvrije vesten.
Recent stelden wapenonderzoekers vast dat de antitankraketten die IS gebruikt in Syrië identiek zijn aan de raketten die Saudi-Arabië eerder leverde aan het Vrije Syrische leger. Ook gebruikt IS in Amerika geproduceerde geweren. Veel van deze wapens zijn buitgemaakt op tegenstanders, anderen worden gekocht op de florerende zwarte markt in de regio.
Wapenindustrie exposeert tijdens NAVO top
Tijdens de NAVO-top begin deze maand in Wales bood de Britse regering wapenbedrijven de ruimte om hun producten te exposeren, tegen betaling van bedragen tot wel £300,000 (€377.000). Wapenreuzen als Lockheed Martin, het grootste wapenbedrijf ter wereld, Airbus, om belastingredenen gevestigd in Nederland en onder meer producent van kernraketten, en MBDA, een van Europa’s grootste raketfabrikanten, kregen gelegenheid zich te presenteren om NAVO landen tot meer wapenaankopen te verleiden.
Wapenembargo Rusland
Het EU wapenembargo voor Rusland heeft voor de Nederlandse wapenindustrie nauwelijks gevolgen. De wapenexport naar Rusland was de afgelopen tien jaar minder dan drie miljoen euro. Berichten in de media dat de leverancier van de raket, die mogelijk gebruikt werd om vlucht MH17 neer te schieten, in Amsterdam gevestigd is, blijken iets te kort door de bocht. Het in Amsterdam gevestigde bedrijf Rostec is 100% aandeelhouder van Rosoboronexport, het officiële Russische bemiddelingsagentschap voor wapenexport. Maar er is geen sprake van dat het bedrijf zelf de vermoedelijk gebruikte SA11(‘Buk’)-raket heeft geproduceerd of geleverd. Dit laat onverlet dat Rostec is betrokken bij Russische wapenexport en bij controversiële leveranties, bijvoorbeeld aan het regime van Assad in Syrië. Lees meer op www.stopwapenhandel.org/wapens rusland
Militaire samenwerking met Israël
Tijdens de recente Israëlische aanvallen op Gaza steeg de waarde van de aandelen in het grote Israëlische wapenbedrijf Elbit met ruim 6%. Israelische wapens doen het goed op de internationale markt. Ook de Nederlandse krijgsmacht is klant van Elbit.
Stop Wapenhandel schreef een ingezonden brief voor NRC Handelsblad (lees hier de volledige versie) over defensiesamenwerking tussen Nederland en Israël.
We maakten daarnaast een overzicht van de belangrijkste internationale wapenbedrijven die de laatste jaren aan de Israeli Defence Forces leverden.
Website overzichtelijker
Met hulp van vrijwilligers en met aanwijzingen van een professionele communicatie-adviseur hebben we onze website overzichtelijker gemaakt. Ook hebben we het jaarverslag 2013 op de website gezet.
Dit is de emailnieuwsbrief van Stop Wapenhandel, www.stopwapenhandel.org, info@stopwapenhandel.org telefoon 020 6164684
Steun Stop Wapenhandel!
Onderzoek en actie kost geld. U kunt ons helpen met een gift op NL.11.TRIO.0390.407.380 tnv Stop Wapenhandel, Amsterdam
Kent u mensen die misschien interesse hebben in deze emailnieuwsbrief? Stuur hem door!