Nederland levert wapens aan dictators in het Midden-Oosten

Nederland is de afgelopen jaren producent en doorvoerhaven geweest voor onder meer pantservoertuigen, vrachthelikopters en honderdduizenden granaten en patronen voor het Midden-Oosten. (Link naar onderzoek) Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt “Onder de huidige omstandigheden worden uiteraard geen wapens geexporteerd naar landen waar het onrustig is.” Nogal opportunistisch om niet meer te leveren nu de bevolking in opstand komt, terwijl gewoon werd geleverd toen de bevolking onderdrukt werd.

Uit onderzoek van RTL Nieuws en Martin Broek van 22 februari (Link naar onderzoek) blijkt dat ons land de afgelopen jaren onder meer pantservoertuigen aan Bahrein en Egypte en onderdelen van Chinooks en bewakingsradar aan Libie. Bekijk de RTL reportage.

Nederlandse pantservoertuigen in Bahrein

Op recente beelden uit Bahrein, die tonen hoe politie en veiligheidstroepen gewelddadig ingrijpen bij demonstraties van burgers, zijn pantservoertuigen te zien zoals die door Nederland midden jaren negentig aan deze Golfstaat zijn verkocht. Lees persbericht. Lees ook de weblog Tweede Kamer vergat wapenleverantie aan Bahrein te controleren 

Nederland belangrijke leverancier Egyptische wapens

De leveringen van pantservoertuigen aan Egypte behoren tot de meest omvangrijke uit de geschiedenis van de Nederlandse wapenhandel. Zie weblog Martin Broek. Amnesty Nederland schreef een brief aan de Nederlandse regering, waarin ze oproept alle wapenexport naar Egypte stop te zetten. Zo moet voorkomen worden dat wapens vanuit Nederland worden gebruikt voor schendingen van mensenrechten in Egypte. PvdA, SP en GroenLinks stelden Kamervragen over de wapenexport naar Egypte en Noord Afrika.

Steun Stop Wapenhandel

Doneer