Nederland op Chileense wapenbeurs

10 april 2008 Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) was vorige week vertegenwoordigd op de FIDEA, de lucht- en ruimtevaarttentoonstelling in Chili om de banden met de Chileense luchtmacht en defensie te versterken.

Het NLR nam in Santiago deel aan de tentoonstelling als onderdeel van de stand van de NAG, de Netherlands Aerospace Group. De afgevaardigden van de Nederlandse luchtvaartindustrie hebben daar bezoek gehad van onder meer staatssecretaris van Defensie Jack de Vries, directeur van Defensie Materieel Organisatie (DMO) Lex Hendrichs en Commissaris Militaire Productie van Economische Zaken Rini Goos. Van Chileense kant hebben onder andere de minister van Defensie van Chili, Jose Goni Carrasco, de bevelhebber van de Chileense luchtmacht Ricardo Ortego Perrier en drie sterren generaal Enrique Rosende Alba het Nederlandse paviljoen bezocht. De FIDAE duurde tot 6 april 2008. Het is de grootste luchtvaarttentoonstelling in Zuid-Amerika en vindt elke twee jaar plaats.

Een afgevaardigde van het NLR was in Chili in verband met de levering door Nederland in 2006 van achttien F-16’s aan de Chileense luchtmacht. Het NLR biedt haar diensten aan om de gebruiksmonitoring (de zogenaamde FACE-werkzaamheden) van de Chileense F-16’s voort te zetten. Het zal dan in het bijzonder gaan om de levensduurbewaking van de F-16’s. Onderhandelingen hierover met de Chileense luchtmacht (FACh) vinden sinds 2006 plaats.

Het afgelopen jaar hebben de Chilenen veel aandacht besteed aan het opzetten van een onderhoudsorganisatie, waar de logistieke onderhoudsketen (van informatie en onderdelen) en training van onderhoudspersoneel een belangrijke rol spelen. De opdracht voor het in kaart brengen van de logistieke keten heeft het Nederlandse bedrijf VisionWaves onlangs succesvol afgerond.
Als het NLR de FACE-werkzaamheden voor de Chilenen kan gaan doen, levert dat de Zuid-Amerikanen een nog krachtiger logistieke onderhoudsketen gebaseerd op daadwerkelijk gebruik en belasting. Voor deze keten hebben Lockheed Martin en andere F-16 gebruikers intussen al interesse getoond.
 
Naast de mogelijke opdracht van de FACh, inventariseert het NLR ook of de Chileense Marine interesse heeft voor SHOL, ship helicopter operational limits. De aanleiding hiervoor is dat de Chilenen de laatste jaren twee M-fregatten van de Nederlandse Marine hebben overgenomen.
Het NLR voert al 35 jaar succesvol SHOL-werkzaamheden uit voor onder andere de Nederlandse Marine. Dit zijn onderzoeken  die bepalen onder welke extreme weersomstandigheden helikopters veilig op een fregat kunnen landen.

Steun Stop Wapenhandel

Doneer