Groningen, 9 november 2010
De waarde van Nederlandse wapenexport steeg in 2009 naar 1,41 miljard euro, 12 procent meer dan de recordwaarde van 2008. Daarmee zit de Nederlandse wapenhandel nog altijd in de lift.
Dit blijkt uit de vandaag verschenen “Analyse Nederlandse wapenexport 2009” van de Campagne tegen Wapenhandel. Belangrijkste bestemming is Marokko dat voor 555 miljoen euro drie oorlogsschepen kocht. Andere opmerkelijke klanten zijn de krijgsmachten van ondermeer Jordanië, Nigeria, Pakistan en Saoedi-Arabië.
De economische crisis heeft bepaald nog geen vat op de Nederlandse wapenexport. De afgelopen jaren tekent zich een stevig stijgende lijn af: voor de periode 2005-2009 ligt de gemiddelde waarde 76 procent hoger dan voor 2000-2004. Vooral scheepsbouwer Damen Schelde en Defensie profiteren van de grote internationale vraag. Marokko probeert buurland Algerije naar de kroon te steken met een serie prestigieuze wapenaankopen, waaronder drie fregatten die het in Vlissingen laat bouwen. Het ontwikkelingsland steekt zich daarmee diep in de schulden. F-16s van de luchtmacht worden door bewindslieden hier ‘tot de draad versleten’ genoemd, maar vinden gretig aftrek in Jordanië, dat er zes kocht.
Hoewel het Nederlandse wapenexportbeleid een kritische blik op de mensenrechtensituatie en interne en regionale spanningen in het land van bestemming vereist, is dat geen beletsel voor verkopen aan duidelijk problematische bestemmingen als Egypte, Jemen, Pakistan en Saoedi-Arabië. De Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken wees afgelopen jaar ook al op een weinig consistente toepassing van de exportcriteria.
“Het is daarom hoog tijd dat Nederland veel terughoudender optreedt bij het toekennen van wapenexportvergunningen. In tegenspraak met de geest van het beleid gaan nog altijd grote hoeveelheden wapens naar dictaturen, conflictgebieden en ontwikkelingslanden”, aldus Frank Slijper van de Campagne tegen Wapenhandel.