Nederlandse wapens in gebruik in oorlog in Jemen

Persbericht – Stop Wapenhandel pleit voor wapenembargo tegen alle strijdende partijen
Amsterdam, 19 november 2015 – Het is zeer waarschijnlijk dat door Nederland geleverde wapens worden ingezet in de oorlog in Jemen. Dat schrijft Stop Wapenhandel in een vandaag verschenen onderzoek. Het gaat daarbij om houwitsers, tank-communicatiesystemen, gevechtsvliegtuigen en marine-doelzoek- en vuurleidingsystemen. De organisatie pleit voor het instellen van een wapenembargo tegen alle strijdende partijen in het conflict.

De blokkade en oorlog in Jemen heeft geleid tot een humanitaire ramp (1) waaraan alle strijdende partijen schuldig zijn. Toch is er nog steeds alleen een eenzijdig wapenembargo van kracht, namelijk tegen de Houthi’s en aanhangers van ex-president Saleh. Wapenleveranties aan de door Saoedi-Arabië geleide coalitie gaan onverminderd door.

Uit de op dit moment bekende gegevens kan worden afgeleid dat wapentypes gelijk aan door Nederland geleverde types in gebruik zijn. Ook worden er via Schiphol en de Rotterdamse haven wapens doorgevoerd naar de door Saoedi-Arabië geleide coalitie, zonder dat daarvoor een vergunning nodig is.

Hoewel de regering de wapenexportcijfers voor 2015 nog steeds niet openbaar heeft gemaakt kan uit de op dit moment bekende gegevens worden afgeleid dat wapentypes gelijk aan door Nederland geleverde types in gebruik zijn. Ook worden er via Schiphol en de Rotterdamse haven wapens doorgevoerd naar de door Saoedi-Arabië geleide coalitie, zonder dat daarvoor een vergunning nodig is.

Stop Wapenhandel roept op een wapenembargo in te stellen ten aanzien van alle strijdende partijen in Jemen, en een vergunningplicht op te leggen voor alle wapendoorvoer naar Jemen. Ook zou Nederland een onderzoek in moeten stellen naar het gebruik van Nederlandse wapens door de Saoedische coalitie in de oorlog en de blokkade in Jemen.

(1)Council conclusions on Yemen. Council of the EU, 16/11/2015

Lees het rapport Dutch arms trade with coalition forces in the Yemen war

..

Steun Stop Wapenhandel

Doneer