Protest tegen wapenbeurs Rotterdam – actieverslag

Op 20 november protestreerden we in Rotterdam tegen de wapenbeurs van NIDV, de lobbygroep van de Nederlandse wapenindustrie. De actie werd onder meer gesteund door de lokale afdelingen van GroenLinks, SP en NIDA, en door Doc-P, Nederlands Palestina Komitee en Youth for Palestine.

De lokale politieke partijen initieerden een debat in de Rotterdamse gemeenteraad. Doc-P en NPK overhandigden een petitie aan minister Hennis van Defensie, met de oproep de beurs te stoppen en de samenwerking met het israelische wapenbedrijf Elbit te beeindigen. Elbit koos eieren voor zijn geld en zag af van de presentatie van een nieuw raketsysteem.

Foto’s Martin Broek

Actie in de media

Luister radiodebat op NPO radio 1 18 nov: protest tijdens wapenbeurs in Ahoy (Rotterdam)

Zie video en audio: RTV Rijnmond 20 november: Actie tegen wapenbeurs in Ahoy Rotterdam

Onder de standhouders

General Atomics Aeronatical Systems, bekend van de Predator drone die onder meer wordt ingezet in Pakistan, Jemen en Somalie. Nederland gaat vier van zulke drones kopen, vooralsnog zonder bewapening.

 

..

Thales Nederland, dat samen met het Israelische wapenbedrijf Rafael en het Duitse Rheinmetall en Diehl de Spike Antitankraket maakt.

 

 

Wereld’s grootste wapenbedrijf Lockheed Martin, waarvan de aandelenkoers tot recordhoogte is gestegen door de conflicten in het Midden-Oosten en de Oekraine. Lockheed Martin maakt onder meer Hellfire raketten en de peperdure gevechtsvliegtuigen F-22 Raptor en F-35 Joint Strike Fighter.

Elbit Systems, een groot Israelisch defensiebedrijf , dat een Nederlandse vestiging heeft in Woensdrecht en daar voor de Nederlandse krijgsmacht F-16’s en Apache gevechtshelikopters gaat onderhouden.

De complete lijst van deelnemende defensie- en veiligheidsbedrijven is te vinden op de website van de NIDV, de lobbyclub van de Nederlandse wapeninustrie. Voor de meeste van deze bedrijven is defensie maar een klein deel van hun productie, ze maken ook dingen voor de civiele markt. Slechts enkele bedrijven leveren voornamelijk of uitsluitend defensie- en veiligheidsproducten.

 

 

 

 

Steun Stop Wapenhandel

Doneer