‘Niet nog meer wapens voor Europa’

Woensdag 15 februari protest tegen bijeenkomst wapenindustrie en Europese krijgsmachten in Amsterdam
Persbericht Amsterdam, 13 februari 2017 – Stop Wapenhandel protesteert woensdag 15 februari bij de start van de ‘Europe Defence Procurement’-bijeenkomst in het NH Hotel (Van Leijenberghlaan 221) in Amsterdam. Tijdens deze driedaagse bijeenkomst overleggen vertegenwoordigers van Europese krijgsmachten en van wapenbedrijven over het beter op elkaar afstemmen van productie en aankoop van wapens. Volgens Stop Wapenhandel heeft Europa meer dan genoeg wapens, en kan geld beter in zaken gestopt worden die vrede en veiligheid wel bevorderen.

Van 9.30 tot 10.30 uur zullen de arriverende deelnemers van de bijeenkomst ontvangen worden door een picketline met spandoeken voor de deur van het hotel. Diverse sprekers zullen aandacht vragen voor de rol van de wapenindustrie in de militarisering van de EU en voor de desastreuze gevolgen van mede door EU-landen uitgevoerde militaire interventies in de rest van de wereld.

Oplopende spanningen tussen het Westen en Rusland, de verkiezing van Trump en angst voor terroristische aanslagen in Europa hebben de lobby voor meer wapens de wind in de rug gegeven. Maar meer wapens maken Europa niet veiliger. De totale militaire uitgaven van de EU-lidstaten gezamenlijk ($241 miljard) zijn nu al veel hoger dan die van Rusland ($66 miljard). Het defensiebudget van de EU-landen samen is het op één na grootste ter wereld, na de Verenigde Staten.

Wendela de Vries van Stop Wapenhandel: “De recente praktijk laat zien dat Europese landen wapens vooral voor militaire interventies buiten Europa inzetten. Vaak met rampzalige gevolgen, denk aan de bombardementen op Libië, die het land verder in een burgeroorlog stortten. Voor de rest van de wereld betekent meer Europese bewapening vooral een grotere dreiging.”

De bijeenkomst van wapenhandel en militairen wordt opmerkelijk genoeg mede ondersteund door UkrOboronProm, de Oekraïense koepel van wapenindustrie.

 

..

Steun Stop Wapenhandel

Doneer