Nieuw feitenoverzicht Nederlandse wapenhandel

Waarde afgegeven wapenexportvergunningen 2003-2012 in miljoen euro

Wie snel overzicht van de Nederlandse wapenhandel wil krijgen, vindt op onze website bij “Over de Nederlandse wapenhandel” de feiten en cijfers. We hebben deze pagina recent bijgewerkt met de nieuwste gegevens. Zo moest de tekst: “Wereldwijd wordt bijna 400 miljard dollar per jaar verdiend aan wapenhandel” helaas worden veranderd in “Wereldwijd wordt ruim 400 miljard dollar per jaar verdiend aan wapenhandel”.

Wat verkocht Nederland in 2012?
De exportgegevens van Nederlandse wapens in 2012 zijn eindelijk openbaar gemaakt en zullen op 18 december door de Tweede Kamer besproken worden. De Campagne tegen Wapenhandel is de cijfers op dit moment aan het bestuderen en zal Tweede Kamerleden tijdig op de meest ernstige pijnpunten attent maken. Onze analyse zullen we uiteraard ook op onze website publiceren, voor iedereen gratis te lezen en vrij te gebruiken (bronvermelding wordt gewaardeerd).
Mensen die meer willen weten en een bijeenkomst willen organiseren over Nederlandse wapenhandel kunnen contact met ons opnemen. Wij zijn altijd bereid om over onze onderzoeken te komen vertellen.

Actiedag Brussel 19 december 2013
Op 19 en 20 december vergaderen de Europese regeringsleiders in Brussel. Op de agenda: het versterken van de Europese wapenindustrie. ‘Wat goed is voor de bedrijven, is goed voor iedereen’, luidt hun motto. Maar een beleid op maat van de wapenindustrie zorgt niet voor een veiligere wereld. Integendeel.

Tijd voor actie, stellen onze Belgische vrienden van Vredesactie: “Herover je stem en ga daar staan waar het beleid vorm krijgt: tussen de lobbyisten en de beleidsmakers. Op 19 december worden we voor één dag zelf zakenmensen en overspoelen Brussel. We storen de dagelijkse werking in de Europese wijk en leggen de verwevenheid tussen bedrijven en politiek bloot. Geweldloos maar vastberaden.” Stuur een mailtje naar Lene van Vredesactie België als je mee wilt.

Steun de Campagne tegen Wapenhandel
De Campagne tegen Wapenhandel is afhankelijk van fondsen en donaties voor ons onderzoeks- en campagnewerk. Met een donatie steunt u onze inzet tegen oorlogsindustrie en wapenlobby.

Graag uw mening over onze informatie!
De Campagne tegen Wapenhandel wil zoveel mogelijk mensen informeren. Maar doen we dat goed? Is onze informatie duidelijk? Zouden mensen ons willen helpen onze onderzoeken te financieren? Met deze vragen hebben we Gijs Molsbergen op pad gestuurd, een enthousiaste communicatiedeskundige. Gijs zoekt nu donateurs die hij een aantal vragen kan stellen over onze communicatie. Bent u bereid om mee te werken aan een kort interview? Neem dan direct contact met ons op door uw contactgegevens te mailen naar info@stopwapenhandel.org. Gijs plant dan een afspraak met u in. Dank voor uw hulp!

Gewapende conflicten, defensiebeleid en wapenhandel
Het Platform Duurzame Economie organiseerde samen met Vrouwen voor Vrede, Kerk & Vrede en de WILPF een bijeenkomst over Economie en gewapende conflicten. De Campagne tegen Wapenhandel kwam met een visie op het Nederlandse defensiebeleid; in hoeverre draagt dit bij aan vermindering van gewapende conflicten in de wereld? Ook gaven we een overzicht van wapenproductie en wapenhandel in Nederland en in Europa.

Kernwapens controversieel of niet?
Deze week heeft het Nederlands parlement een motie aangenomen waarin staat dat het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF geen kernwapentaak mag krijgen. Het zal nog een harde dobber worden voor het parlement om te zorgen dat zijn motie wordt uitgevoerd, maar in elk geval staat het onderwerp nu midden in het debat. Toch beweert pensioenfonds ABP dat kernwapens niet controversieel zijn. Campagne tegen Wapenhandel inventariseert rare argumenten van financiële instellingen, en schreef er onder meer een artikel over.

Dagelijks meer wapenhandelnieuws op onze Facebookpagina