Meer geld naar defensie: voelt u zich al veilig?

Politici houden ervan om stoer en snel op te treden bij problemen. Militaire inzet leent zich daar goed voor: het is zichtbaar en kan op korte termijn problemen de kop indrukken. Maar het lost geen problemen op, integendeel, het maakt problemen vaak juist erger. Zonder aandacht voor de oorzaak van conflicten profiteert alleen de wapenindustrie van meer geld voor defensie. 
Stop Wapenhandel gaat daarover graag in discussie. De afgelopen maanden spraken we bijvoorbeeld op de Vredesuniversiteit van Barcelona over het vluchelingenprobleem, bij de vredeswake bij de militaire beurs ITEC in Rotterdam over subsidies voor de wapenindustrie en op een Studium Generale van de TU Delft over ethiek van technisch onderzoek.
Na de zomer publiceren we een kritisch onderzoek naar het huidige Nederlandse wapenexportbeleid. Ook werken we verder aan acties tegen Europese wapensubsidies. Blijf ons volgen en deel onze berichten! 

Maak bezwaar tegen EU Defensie Industrie Ontwikkeling Programma

De Europese Commissie heeft een “Defensie Industrie Ontwikkeling Programma” voorgesteld, dat 500 miljoen euro uit de EU-begroting hapt in 2019-2020 voor de ontwikkeling van nieuwe wapens en militaire technologie. Het geld gaat rechtstreeks naar de wapenindustrie. Dit komt bovenop de 90 miljoen euro die al in 2017-2019 voor militaire onderzoek is gereserveerd. De regeringen van EU lidstaten en het en Europees parlement moeten nu over deze nieuwe financiering beslissen.
Geef uw mening over dit voorstel voor 7 augustus
Het Europees Netwerk tegen Wapenhandel probeert via alle mogelijke kanalen bezwaar te maken tegen deze plannen. De Europese Commissie geeft de mogelijkheid om online feedback te geven. Omdat alle kleine beetjes helpen vragen wij uw steun.
Elke reactie is belangrijk!

HOE:
U kunt bij de Europese Commissie online feedback geven. Het Europees Netwerk tegen Wapenhandel heeft een standaardtekst ontwikkeld dat u kunt gebruiken of naar believen aanpassen, of u schrijft een eigen tekst. U vindt de standaard feedback tekst hier.
U gaat naar de speciale webpagina van de Europese Commissie voor feedback van burgers: http://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/com-2017-294_nl
U vindt hier de juridische teksten van het Defence Industrial Program. Als u naar beneden scrollt, ziet u de knop ‘Geef uw feedback’.
Als u op de knop drukt, moet u zich registreren onder het “EU Login” -systeem. Dat is wel een beetje een gedoe, maar het is een standaard registratiesysteem en levert u geen spam op. Dan krijgt u toegang tot de feedbackpagina. U kunt dan uw feedback in het beschikbare tekstvak plaatsen. U kunt uw bijdrage onder eigen naam of anoniem plaatsen (alle reacties zijn openbaar).
Lees hier meer over het EU-voorstel in het (engelstalige) persbericht hier

Er lijkt een breed draagvlak te zijn voor het verhogen van het Nederlandse defensiebudget. Maar wapens lossen geen problemen op en voorkomen geen oorlog.

Nieuw onderzoek van Stop Wapenhandel

 

Veel nieuwe wapens worden ontwikkeld samen met universiteiten. Zo werkt TU Delft samen met wapenfabrikant Lockheed Martin aan F-35 gevechtsvliegtuig. In mei nam Stop Wapenhandel deel aan een paneldiscussie hierover. We schreven ook de factsheet ‘TU Delft and the arms industry‘.

 

Europa probeert vluchtelingen tegen te houden met militaire middelen. Ook de NAVO speelt hierbij een rol, onder meer bij de militaire EU Operatie Sophia voor de kust van Libië. In een factsheet (pdf, Engels) geven we overzicht van de rol van de NAVO bij EU-grensbewaking op de Middellandse Zee. 

 

Nieuwsbrief Stop Wapenhandel juli 2017

Inschrijven en uitschrijven voor die nieuwsbrief hier

..