Protest bij aandeelhoudersvergadering wapenproducent Airbus

28 april 2016 Protest tegen aandeelhoudersvergadering wapenfabrikant in Amsterdam – 13.30 uur – Okura Hotel, Ferdinand Bolstraat 333, Amsterdam

In 2015 zijn de wereldwijde militaire uitgaven gestegen tot $1700 miljard, tot vreugde van de wapenindustrie. Intussen zijn er 60 miljoen mensen op de vlucht voor conflict en geweld. Terwijl de winsten en de aandelenkoersen van wapenbedrijven stijgen, veroorzaken onze wapens elders op de wereld veel leed.

In Nederland is wapenfabrikant Airbus gevestigd, het 7e grootste wapenbedrijf ter wereld en de een-na-grootste van Europa. Recent leverde Airbus militaire helikopters aan Saoedi-Arabië, dat oorlogsmisdaden pleegt in Jemen. Onderafdeling MBDA verkocht raketten aan Qatar. Er loopt een leveringscontract voor grensbewakingssystemen voor Roemenië en Saoedi-Arabië, ook aan het tegenhouden van vluchtelingen verdient Airbus goed. Verder verkoopt Airbus onder meer ‘multi-role’ aanvalshelikopters, Eurofighter straaljagers en verschillende soorten raketten, ook voor kernwapens.

Om belastingredenen zit het hoofdkantoor van Airbus in Nederland. Vanwege deze Nederlandse vestiging vindt de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering plaats in Amsterdam. Een moment om de rol van wapenhandel als oorzaak van oorlog onder de aandacht te brengen.

Terwijl Europa vluchtelingen terugstuurt blijven we wapens exporteren die bijdragen aan het vluchtelingendrama. En daar wordt nog geld aan verdient ook!
Help vluchtelingen, stop wapenhandel
Kom met je spandoek en toeter op donderdag 28 april van half 2 tot half 3 naar het Okura Hotel in Amsterdam en protesteer tegen wapenhandel!

Aandeelhoudersvergadering van wapensmit Airbus 27 mei 2015 in Amsterdam

Airbus is een grote Europese wapenproducent. Het maakt veel verschillende types raketten, gevechtsvliegtuigen en gevechtshelikopters. Saoedi-Arabië bombardeert Jemen met mede door Airbus geproduceerde Typhoon gevechtsvliegtuigen. Frankrijk vernieuwd zijn kernwapenarsenaal met door Airbus gemaakte kernraketten, de M51 voor de marine en de ASMPA voor de luchtmacht.

Daarnaast maakt Airbus onder meer militaire transportvliegtuigen en helikopters. Ook heeft Airbus een forse stem in de Brusselse lobby voor meer Europese subsidie voor de defensie-industrie. Airbus CEO Tom Enders neemt deel in de Group of Personalities die zo’n subsidieplan voor de Europese Commissie ontwikkelt.

Airbus heeft vestigingen over de hele wereld. Dat het hoofdkantoor in Nederland zit heeft waarschijnlijk alles te maken met het gunstige belastingklimaat voor grote internationale ondernemingen. De meeste productie vindt plaats in Frankrijk en Duitsland. In Leiden werkt Airbus Defence and Space Netherlands onder meer aan een trainingssimulator voor het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF.

Lees ook over acties tegen Nederlandse deelname aan wapenbeurs IDEX.

Kernwapens, gevechtsvliegtuigen, drones en raketten

Airbus (voorheen EADS) is een van de grootste Europese defensiebedrijven. Het levert aan militairen over de hele wereld, onder meer aan India & Pakistan, Colombia, Saoedi-Arabië en Kazachstan. Een speciaal onderdeel van EADS bouwt en onderhoudt de kernwapens van Frankrijk.

Berucht zijn de leveringen aan Libië: EADS had een handelskantoor in Tripoli dat halsoverkop gesloten werd toen westerse troepen gingen optreden tegen Khadaffi. Overigens maakten die westerse troepen ook gebruik van EADS wapens.

EADS maakt vliegtuigen en helikopters voor zowel de civiele als de militaire markt. Omdat de civiele markt door de economische crisis wat slap is, wil het bedrijf extra inzetten op wapenproductie. Maar ook de defensiemarkt, zeker in Europa, is beperkt, omdat veel landen bezuinigen op hun wapenaankopen. De oplossing zoekt de wapenindustrie in meer export naar ontwikkelingslanden. Dat betekent dat die landen minder kunnen investeren in onderwijs, gezondheidszorg en andere hoogst noodzakelijke sectoren.

Op de foto: beschieting van Libie met de EADS Eurofighter Typhoon door Groot-Britannie. Het gerucht gaat dat EADS dit type vliegtuigen ook aan Khadaffi probeerde te verkopen. EADS ontkent dat. EADS had een agentschap in Tripoli van 2006 (het jaar dat het wapenembargo aan Libie werd opgeheven) tot 2011. Het leverde aan Lbie in elk geval MILAN anti-tankraketten.

Wat bij EADS ‘ruimtevaart’ heet is vooral de ontwikkeling van militaire satellieten, om ook oorlog in de ruimte te kunnen voeren. Ook probeert EADS een plek te veroveren in de markt voor drones, de onbemande vliegtuigen die nu al dood en verderf zaaien in Pakistan, Afghanistan en Palestina. EADS heeft vestigingen in heel Europa maar het hoofdkantoor zit in Nederland, omdat Nederland lage belastingtarieven heeft voor internationale bedrijven.

Actie bij aandeelhoudersvergadering wapengigant EADS 2013

Voor meer foto’s zie fotoalbum EADS 2013

2014

Het afgelopen jaar maakte de militaire wapenproductietak van Airbus Group ruim 12 miljard winst over de hele wereld. Kernwapens behoren tot het paradepaardje. Lees meer over de wapenproductie van Airbus.

Al deze activiteiten van Airbus samen waren onlangs reden voor Stop Wapenhandel de investeringen van pensioenfonds ABP in het Airbus aan te kaarten. En te demonstreren bij de aandeelhoudersvergadering van Airbus.

2013

Terwijl buiten werd gedemonstreerd met spandoeken en beschilderde paraplu’s, en GroenLinks vragen stelde in de Amsterdams gemeenteraad, stelden kritische aandeelhouders tijdens de vergadering vragen aan de directie van de European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) Lees meer over de vragen aan EADS

 

 

2012

Vorig jaar hield wapengigant EADS zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 31 mei, in Amsterdam. Lees hier het persbericht.
Tien mensen hadden aandelen EADS gekocht om bij de vergadering vragen te kunnen stellen aan het bestuur van EADS. Zes van deze kritische aandeelhouders werden bij de deur geweigerd. Ook hebben we een alternatief jaarverslag verspreid.

Radio interview Amsterdam FM
Verslag Follow the Money

2011

Bij de jaarvergadering van de wapenproducent EADS werden op 26 Mei de aandeelhouders onder luid gejoel opgewacht door vredesactivisten. De zakenlieden waren not amused.
Drie mensen hadden aandelen gekocht van EADS zodat ze aanwezig konden zijn bij de vergadering en de mogelijkheid hadden kritische vragen te stellen.

Verslag Ravage digitaal
Verslag CtW

   

Lees meer

Airbus military, een groeiend wapenbedrijf Over achtergrond van Airbus wapenproductie

Lees meer over EADS en kernwapens

Lees het (engelstalige) rapport van Stop Wapenhandel over EADS

De productie van EADS wordt betaald door kleine aandeelhouders en grote financiers. Lees meer over pensioenfondsen die beleggen in EADS

 

.