Nieuwsbrief Campagne tegen Wapenhandel November 2011
Steun de Campagne tegen Wapenhandel
Rekening 390 40 73 80 tnv Campagne tegen Wapenhandel, Amsterdam
Word vriend op Facebook zie www.facebook.com/stopwapenhandel
Campagne tegen Wapenhandel wint ASN Bank Wereldprijs!
Mede dankzij de vele mensen die op ons project gestemd hebben (waarvoor dank!) heeft de Campagne tegen Wapenhandel met het project Geen Geld voor Geweld de ASN Bank Wereldprijs gewonnen. Met dit project gaan we actie voeren tegen Europese wapengigant EADS, die onder meer gevechtsvliegtuigen, raketten, drones (onbemande vliegtuigen) en kernwapens maakt.
We zijn natuurlijk heel blij met de prijs, en het is ook heel leuk om van alle kanten felicitaties te krijgen. We voeren vaak actie tegen banken, onder meer omdat ze wapenexporten financieren, maar ASN is een duurzame bank die niet investeert in de wapenindustrie, met hen gaan we graag in zee. Omdat aan de prijs een geldbedrag van maar liefst 10.000 euro verbonden is kunnen we nu onze EADS actie echt goed opzetten. U hoort nog van ons!
Europese wapenexport en mensenrechten
Een groep Europese onderzoekers en organisaties, waaronder de Campagne tegen Wapenhandel, publiceerde deze maand in Brussel een gezamenlijk rapport als bijdrage aan de herziening van het Europese wapenexportbeleid. Het rapport Lessons from MENA – Appraising EU transfer of military and security equipment to the Middle East and North Africa, geeft specifieke aanbevelingen ter verbetering van de Europese controle op wapenexport. De grote hoeveelheden wapens die de afgelopen jaren vanuit de Europese Unie geëxporteerd zijn naar de autoritaire regimes in het Midden-Oosten en Noord-Afrika tonen aan dat de Europese regels niet goed werken.
Het exportbeleid ten aanzien van Saoedi-Arabië is een van de opmerkelijke voorbeelden in het rapport. Voor Europese overheden is het Saoedisch koninkrijk met stip de belangrijkste wapenklant in de regio, met wapenexportvergunningen ter waarde van meer dan €5 miljard in 2009. Het Saoedisch koninkrijk heeft een zeer slechte mensenrechten reputatie en is militair actief buiten zijn eigen landsgrenzen. In 2009 bestookte Saoedi-Arabië Jemen met in Groot-Brittannië gekochte gevechtsvliegtuigen. Begin 2011 rolden Saoedische tanks Bahrein binnen om de onderdrukking van de volksopstand te steunen. In Duitsland is op dit moment veel protest tegen het plan van Merkel om nieuwe tanks aan Saudi-Arabië te leveren. In Nederland heeft de regering, mede onder druk van de Campagne tegen Wapenhandel, de exporten naar Saudi-Arabië en andere landen in het Midden-Oosten voorlopig opgeschort. Maar een tijdelijke opschorting helpt niet, als de exporten worden hervat zodra de storm van de Arabische lente geluwd is. De Campagne tegen Wapenhandel wil dat wapenhandel met autoritaire regimes verboden wordt.
Occupy de wapenindustrie
Al jaren staat de Amsterdamse Vredeswake elke woensdag op het Beursplein in Amsterdam om te protesteren tegen wapenhandel. Er worden flyers uitgedeeld over de Nederlandse defensie-industrie en de beursgenoteerde defensiebedrijven. De Campagne tegen Wapenhandel zoekt uit welke bedrijven dat precies zijn en wat ze maken. Nu het tentenkamp van Occupy Amsterdam op het Beursplein is neergestreken is de Vredeswake extra gezellig.
Op de Amsterdamse beurs wordt gehandeld in aandelen van bijna veertig bedrijven die actief zijn op de militaire markt. Het gaat bijvoorbeeld om:
– Boeing: een van de grootste wapenproducenten ter wereld. Maakt ondermeer kernwapens, gevechtsvliegtuigen en -helikopters en raketten.
– Ten Cate: maakt ondermeer bepantsering voor tanks, kannonnen en kogelvrije vesten. Sleept regelmatig grote Amerikaanse legerorders binnen.
– DSM: levert bepantsering en beschermende kleding. De Israëlische en Amerikaanse krijgsmachten zijn belangrijke klanten.
Lobbying warfare
De Brusselse lobby van de defensie-industrie wordt beschreven in een rapport dat is gepubliceerd door de onderzoeks- en campagnegroep Corporate Europe Observatory. Alle belangrijke defensiebedrijven hebben kantoren in Brussel. Ze opereren via een netwerk van denktanks, informele groepen en lobbyisten en worden regelmatig geraadpleegd door EU medewerkers. Grote wapenproducenten als EADS, Thales en BAE Systems spelen een belangrijke rol in het proces van EU besluitvorming die aan de basis staat van de opkomst van een Europees militair/veiligheids industrieel complex. Het rapport is in het engels geschreven en vertaald door onze Belgische vrienden van Vredesactie.
Download het Nederlandstalige rapport
Meer informatie en nieuws op www.stopwapenhandel.org