Ongeacht Associatieverdrag en uitkomst referendum kan Oekraïne zich aansluiten bij EU Wapenexportcontrole.

Persbericht – 29 maart 2016 – Europa kan nu al een positieve rol spelen bij het versterken van controle op wapenexport vanuit de Oekraïne, als het land zich liëert aan het EU Gemeenschappelijk Standpunt Wapenexport. Tot die conclusie komt Stop Wapenhandel in het vandaag gepubliceerde rapport: Wapenexportcontrole in de Oekraïne.

Omdat de wapenexportregels van de Oekraïne veel lijken op die van de EU is het betrekkelijk eenvoudig voor het land om zich te liëren aan het EU Gemeenschappelijk Standpunt Wapenexport. Daarvoor hoeft de Oekraïne geen EU-lid te zijn. Ook het Associatieverdrag is daarvoor niet nodig.

Oekraïne staat sinds zijn onafhankelijkheid in de top-tien van grootste wapenexporteurs. Door de breuk met Rusland is het land een grote afzetmarkt voor wapens kwijt; een derde van zijn export ging naar Rusland. De wapenindustrie verkeert nu in transitie. Het land heeft een reputatie in het schenden van wapenembargo’s. Op papier is de wapenexport van de Oekraïne goed geregeld, maar uitvoering wordt gehinderd door corruptie en gebrek aan onafhankelijke controle.

Net als bijvoorbeeld Noorwegen en Bosnië zou Oekraïne zich kunnen liëren aan het EU Gemeenschappelijk Standpunt Wapenexport. Daarmee zou het deel gaan uitmaken van een systeem waarbij landen elkaar ‘de maat nemen’ bij uitvoering van de wapenexportregels. Hoewel het EU Gemeenschappelijk Standpunt Wapenexport nog veel tekortkomingen kent, zouden illegale export en corruptie op deze manier sneller aan het licht kunnen komen.

Lees hier het rapport Wapenexportcontrole in de Oekraïne

 

.