Onze wapenexport naar Libië

22 mei 2011 — Omdat Libië rijk is aan olie kan het goed betalen voor wapens. Vandaar dat de wapenindustrie er als de kippen bij was toen in 2004 het wapenembargo tegen Ghadaffi werd opgeheven.

In 2007 en 2009 werd op een miliaire basis bij Tripoli de Libyan Aviation Exhibition, LAVEX georganiseerd waar internationale vliegtuigbouwers (voornamelijk Frans en Italiaans) hun militaire toestellen en wapens probeerden te slijten. LAVEX 2011 was al gepland voor oktober dit jaar.

Op de foto: EADS stand op de LAVEX Wapenbeurs in Tripoli.

Er is hevige concurrentie op de militaire luchtvaartmarkt en overal wordt bezuinigd op defensie. Air shows zijn een manier om de verkoop op te krikken, maar er gaat niets boven een echte oorlog. In de militaire pers wordt daar geen geheim van gemaakt. De aanval op Libië is een uitgelezen kans is om te laten zien wat toestellen en hun bewapening in de praktijk waard zijn. Een medewerker van een defensiebedrijf verklaart: “Iedereen kijkt naar Libië. Het is absoluut een etalage.” En de uitgever van de Londense Defense Analysis Newsletter zegt: “Het kan geen kwaad om het predicaat ‘used in combat’ te verwerven. Dat kan alleen maar goed doen.” Een Amerikaanse analist stelt zelfs optimistisch: “Wat de afgelopen weken gebeurt is heeft de komende vijf jaar waarschijnlijk positieve impact op de defensie-industrie. Als het Amerikaanse leger wordt ingezet zoals in Libië (….) zal het Congress minder snel gaan hakken in het defensiebudget.”

In oorlog

Op dit moment wordt Libië door de Fransen bestookt met dezelfde Rafale gevechtsvliegtuigen die op de LAVEX air show te zien waren. De Britten bombarderen Libië met Eurofighter Typhoon gevechtsvliegtuigen, gebouwd door EADS samen met BAE en Finmeccanica.

Op de foto: Britse parachutisten oefenen met antitankraketten van het type MILAN 3.

Verder leverde leverde EADS aan het Libische regime MILAN3 anti-tank-raketten en en vermoedelijk ook militaire elektronica. De elektronica bestaat waarschijnlijk uit stoorzenders waarmee Ghadaffi nu internet en mobiele telefoons blokkeert, maar het kan ook gaan om apperatuur om vluchtelingen op te sporen.

De Libische rebellen beschikken ook over EADS MILAN3 antitankraketten, die ze zijn geleverd via Qatar.

Over EADS

EADS (European Aeronautic, Defence & Space Company) ontstond in 2000 door een fusie tussen Aerospatiale-Matra (Frankrijk), DaimlerChrysler Aerospace (DASA, Duitsland) en Constructucciones Aeronauticas (CASA, Spanje). Het hoofdkantoor is om belastingtechnische redenen gevestigd in Nederland.

EADS is vooral gespecialiseerd in lucht- en ruimtevaart en heeft een civiele en een militaire poot. De militaire winst steeg vorig jaar met 11%, ondanks de economische crisis.
 
EADS is de op een na grootste Europese wapenproducent met 120.000 werknemers en vestigingen in 43 landen. De militaire vestigingen zijn:
–         Eurocopter: militaire helicopters
–         Airbus Military: militaire transportvliegtuigen
–         Astrium: ruimtevaarttechnologie en militaire satalietcommunicatie
–         EADS CASA: militaire transportvliegtuigen
–         Dassault Aviation: militaire vliegtuigen
–         Patria: panservoertuigen, militaire elektronica, mortieren
–         EADS 3 Sigma: onbemande vliegtuigen (drones)
–         Eurofighter: Eurofighter Typhoon gevechtsvliegtuig

Kernwapens

EADS dochter MBDA (gezamenlijk eigendom van de drie grootste Europese defensiebedrijven BAE Systems, EADS en Finmeccanica) ontwikkelt nieuwe kernraketten voor de Franse krijgsmacht, n.l. de ASMP-A raket en de M51 raket. Aan deze laatste bouwt ook EADS Astrium Space Transportation mee.