PERSBERICHT – Wapenindustrie gebruikt veelvuldig Nederlandse belastingconstructie

Amsterdam 21-12-2015 – Veel wapenbedrijven gebruiken Nederland voor het ontwijken van belasting, schrijft Stop Wapenhandel in een vandaag gepubliceerd rapport. Zeven van de tien grootste wapenproducenten ter wereld hebben een belastingconstructie in Nederland, en meer dan de helft van de wapenproducenten uit de top 100 grootste wapenbedrijven heeft een holding of vestiging in Nederland. Dat betekent dat van elke twee dollar die wereldwijd wordt verdient met wapenproductie, er een via een financiële constructie in Nederland loopt.

“Belastingontwijking door wapenbedrijven is dubbel cynisch. Alle bedrijven profiteren van infrastructuur die uit belastingopbrengst wordt betaald, maar bij wapenbedrijven worden ook de producten grotendeels betaald uit belasting: de grote wapenbedrijven verkopen het merendeel van hun producten aan nationale staten,” zegt auteur Martin Broek. “Bovendien wordt ook veel militaire onderzoek en ontwikkeling door overheden gesubsidieerd, of uitgevoerd in samenwerking met een publiek gefinancierde universiteit en/of onderzoeksinstituut.”

Stop Wapenhandel legde de gegevens van de top-100 wapenbedrijven naast gegevens van de Kamer van Koophandel en vond een groot aantal bedrijven met brievenbusmaatschappijen in Nederland. Wapenbedrijven profiteren op alle mogelijke manieren van overheidsgeld maar dragen zo weinig mogelijk bij.

Op de foto: Het hoofdkantoor van wapenbedrijf Northrop Grumman, het op 6 na grootste defensiebedrijf ter de wereld, in Vlaardingen.

Download het rapport Tax evasion and weapon production: Letterbox arms companies in the Netherlands.

ChristenUnie, SP en GroenLinks stelden naar aanleiding van het rapport vragen aan Staatssecretaris Wiebes van Financien. Lees de Kamervragen en antwoorden.

..

Steun Stop Wapenhandel

Doneer