Grote pensioenfondsen negeren wens deelnemers niet in kernwapens te beleggen

Amsterdam, 1 juni 2015 – Vier van de vijf grootste pensioenfondsen blijven hardnekkig beleggen in kernwapens. ABP spant de kroon met ruim 1,1 miljard aan beleggingen in kernwapenbedrijven, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Stop Wapenhandel [pdf].
De pensioenfondsen lopen daarmee ver achter bij de publieke opinie en bij een meerderheid van het parlement, waar de wens tot nucleaire ontwapening steeds breder steun vindt. Lees ook onze ingezonden brief in Trouw.

Uit een vandaag in Trouw gepubliceerd opinieonderzoek blijkt dat een zeer ruime meerderheid (84%) van de ondervraagden niet wil dat hun pensioenfonds in kernwapens belegt. Desondanks blijven ABP, PME, PMT, BpfBouw en een aantal kleinere pensioenfondsen beleggen in de ruim dertig beursgenoteerde bedrijven die betrokken zijn bij ontwikkeling, productie en/of onderhoud van kernwapens.
Ze financieren daarmee de modernisering van de nucleaire arsenalen van alle kernwapenstaten, dat verzekert dat de wereld nog zeker decennialang met de dreiging van gebruik van steeds makkelijker inzetbare kernwapens moet leven.
Volgens Stop Wapenhandel moeten deze pensioenfondsen niet langer de wens van hun deelnemers negeren en andere pensioenfondsen volgen in het uitsluiten van kernwapens. Positief is dat er nog steeds pensioenfondsen die deze stap alsnog zetten, zoals het pensioenfonds van DSM en het Pensioenfonds Horeca & Catering.
Op ons youtube-kanaal staan filmpjes van Tera Fopma, Francien Hollander, Wijnand Thoomes, Willemijn van der Werf en Cocky de Graaf, bezorgde mensen die hun pensioen via het ABP krijgen en hun zorgen uitspreken over de investeringen van ABP in kernwapens, met hun geld.
.