persaankondiging – Protest bij aandeelhoudersvergadering wapenfabrikant – 28 april Help vluchtelingen, stop wapenhandel!

Op 28 april protesteren vredesactivisten bij de aandeelhoudersvergadering wapenfabrikant Airbus in Amsterdam onder het motto: Help vluchtelingen, stop wapenhandel. Met sprekers van het nieuwe Amsterdams Vredesinitiatief, vluchtelingengroep We Are Here en actiegroep Stop Wapenhandel. Ook wordt een alternatief jaarverslag gepresenteerd. Terwijl Europa vluchtelingen terugstuurt blijven we tegelijkertijd wapens exporteren die bijdragen aan het vluchtelingendrama. En daar wordt nog geld aan verdiend ook!

Het 7e grootste wapenbedrijf ter wereld, Airbus, is om belastingredenen gevestigd in Nederland. De aandeelhoudersvergadering vindt plaats in Amsterdam. Een moment om de rol van wapenhandel als oorzaak van oorlog onder de aandacht te brengen. Airbus Typhoon gevechtsvliegtuigen bombarderen doelen in Syrië en Irak. Airbus wapens zijn ingezet in Afghanistan en Libië. Airbus levert militaire helikopters aan Saoedi-Arabië, dat op grote schaal mensenrechten schendt en oorlogsmisdaden pleegt in Jemen. Airbus dochter MBDA maakt grote winst met verkoop van raketten aan Qatar en Egypte. De regio wordt volgestopt met wapens en van alle kanten gebombardeerd, en intussen worden vluchtelingen door Europa teruggestuurd. Ook daaraan verdient de wapenindustrie. Airbus heeft leveringscontracten voor grensbewakingssystemen voor Roemenië en Saoedi-Arabië.

In 2015 zijn de wereldwijde militaire uitgaven gestegen tot $1700 miljard, tot vreugde van de wapenindustrie. Intussen zijn er 60 miljoen mensen op de vlucht voor conflict en geweld. Terwijl de winsten en de aandelenkoersen van wapenbedrijven stijgen, veroorzaken onze wapens elders op de wereld veel leed.
 
Help vluchtelingen, stop wapenhandel
Protest op donderdag 28 april van half 2 tot half 3, Ferd. Bolstraat 333 (Okura Hotel)

 

..
 

 

..