Persaankondiging Stop Wapenhandel – aanbieding petitie tegen deelname wapenbeurs

Morgen, dinsdag 10 februari, overhandigt Stop Wapenhandel om 13:15 een petitie aan de Vaste Kamercommissie voor Defensie, met een oproep de Nederlandse deelname aan de IDEX wapenbeurs in Abu Dhabi (VAE) te annuleren.

Zo’n vijftien Nederlandse bedrijven willen deelnemen aan de wapenbeurs. Ze worden hierbij ondersteund door de ministeries van Economische Zaken, Buitenlandse Handel en Defensie. Minister Hennis van Defensie leidt de militaire handelsmissie.

Hiermee wordt de Nederlandse wapen- en veiligheidsindustrie in de markt gezet in een zeer explosieve regio, waar veel landen het niet zo nauw nemen met de mensenrechten. Stop Wapenhandel vindt wapenverkopen aan het Midden-Oosten en deelname aan de IDEX wapenbeurs onverantwoord, en roept op om deze militaire handelsmissie te annuleren en wapenexport naar het Midden-Oosten te stoppen.

De IDEX wapenbeurs, die plaatsvindt van 22 tot 26 februari, is de grootste wapenbeurs van het Midden-Oosten, en een van de grootste ter wereld. Er worden ruim 80.000 bezoekers verwacht, vooral uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië.

Link naar bijlage: Gegevens mbt wapenexport Midden-Oosten / Nederlandse deelname IDEX 2015;
* Nederlandse wapenexport naar het Midden-Oosten 2003-2014
* Overzicht Nederlandse bedrijven op de IDEX wapenbeurs

 

..

Steun Stop Wapenhandel

Doneer