Persbericht – Investeringen in kernwapens stijgen – vier grote pensioenfondsen ‘getagged’

2 november 2012 –  De afgelopen week heeft de Campagne tegen Wapenhandel vier grote Nederlandse pensioenfondsen getagged met borden met daarop de tekst ‘Dit pensioenfonds belegt in kernwapens’. De vier pensioenfondsen, te weten ABP, BPF Bouw, PME Metaalelektro en PMT Metaal en Techniek, sluiten in hun beleid investeringen niet uit in bedrijven die betrokken zijn bij bouw en onderhoud van kernwapens. Het blijkt zelfs dat het afgelopen jaar meer is belegd in die bedrijven. Eerder deze week riep de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, nog op tot nucleaire ontwapening.

Hij deed daarbij vooral een beroep op de bestaande kernwapenstaten, die op dit moment bezig zijn hun kernwapenarsenaal te vernieuwen.
Een aantal andere pensioenfondsen dat zegt beleggingsportefeuilles geschoond te hebben van bedrijven die kernwapens maken, blijkt toch nog steeds daarin te beleggen. Deze pensioenfondsen gaat de Campagne tegen Wapenhandel aanschrijven met een verzoek om uitleg.

Eerder deze week publiceerde de Campagne tegen Wapenhandel een overzicht van belangrijke kernwapengerelateerde bedrijven, met een korte beschrijving van enige van de betreffende activiteiten, en van Nederlandse pensioenfondsen die in deze ondernemingen beleggen. Sinds de laatste update van beleggingen, die we in maart 2012 maakten, beleggen Nederlandse pensioenfondsen fors meer in kernwapenbedrijven.  Er is zowel sprake van een toename in de belegde bedragen, voor zover het om pensioenfondsen gaat die hier openheid over geven, als van een toename in het aantal bedrijven waar pensioenfondsen in beleggen

Lees het onderzoeksrapport pensioenfondsen in kernwapens