Persbericht – Protestborden geplaatst bij PME en BPF Bouw

30 oktober 2012 – Onderzoek van de Campagne tegen Wapenhandel toont aan dat Nederlandse pensioenfondsen de afgelopen tijd meer zijn gaan investeren in kernwapenbedrijven. Om dit bekend te maken heeft de Campagne tegen Wapenhandel vandaag voor de kantoren van de pensioenfondsen voor de bouwsector (BPF Bouw) en de metaalelektro (PME) borden geplaatst met de tekst ‘Dit pensioenfonds belegt in kernwapens’. BPF Bouw belegt ruim 82 miljoen euro in twintig bedrijven die betrokken zijn bij het maken en onderhouden van kernwapens, bij PME gaat het om 18 bedrijven.

Een flink aantal pensioenfondsen heeft de afgelopen jaren de beleggingsportefeuilles geschoond van bedrijven die kernwapens maken. Maar de achterblijvers zijn juist meer pensioengeld gaan investeren in bedrijven als EADS en BAE Systems.

Kernwapens zijn de meest vernietigende wapens die er zijn.

Bij gebruik van kernwapens kan geen onderscheid gemaakt worden tussen militaire doelen en burgerdoelen. Bovendien blijven kernwapens nog jaren na gebruik slachtoffers maken. Het Non-Proliferatieverdrag (NPV) verplicht staten tot nucleaire ontwapening, maar in plaats daarvan worden de kernwapens van de NAVO gemoderniseerd

 

 

(foto: Martin Broek)

 

(foto: Martin Broek)