Petitie voor Europese Raad: Geen EU geld voor wapens!

Op 7 juni 2017 lanceerde de Europese Commissie het voorstel om wapenbedrijven €1,5 miljard per jaar te geven voor de ontwikkeling van nieuwe militaire technologie. (1) Dit geld zal worden weggehaald bij andere, belangrijke EU budgetposten, zoals voor duurzame energie en bescherming van het milieu!

(2) Het voorstel lijkt bovendien opmerkelijk veel op een soortgelijk voorstel dat is gedaan door de belangrijkste lobby-organisatie van de Europese wapenindustrie. (3) Oorlog is meestal “bad for business”, behalve voor de wapenindustrie.

Voorafgaande aan een belangrijke vergadering waar 22 Europese regeringen het plan zullen bespreken organiseeerden we met het European Network Against Arms Trade en WeMoveEU een petitie:

“We gaan de president van de Europese Raad alsmede de Hoge Vertegenwoordigster van de EU voor Veiligheidsbeleid aanspreken, die beiden een belangrijke stem hebben in deze komende vergadering, en we gaan hun duidelijk maken dat gewone Europeanen willen dat ze de Commissievoorstellen verwerpen. Kan jij ons helpen te zorgen dat we met 100.000 mensen zijn, en ze ons niet kunnen negeren?

TEKEN HIER OM DE REGERINGEN OP TE ROEPEN GEEN WAPENS TE SUBSIDIEREN
De wapenindustrie is een heel speciaal soort industrie die geld verdient aan conflict en oorlog. Minstens vijf EU landen hebben sinds 2012 wapens en munitie verkocht aan vier landen die Syrische gewapende groepen steunen. (4) Het Commissievoorstel betekent een versterking van hun capaciteit om geavanceerde wapens te exporteren, betaald met publiek belastinggeld. Zo’n industrie moet geen steun krijgen van de EU.

Maar dat is precies wat met het Commissievoorstel wordt beoogd. Een deel van het geld om de wapenindustrie te steunen wordt gehaald uit niet uitgegeven delen van het EU budget – in plaats van dat te besteden aan ondergefinancierde programma’s zoals voor mensenrechten. (5) Militarisering verkiezen boven mensenrechten en conflictpreventie is niet de Unie voor vrede die wij willen bouwen.

Veel vredesactivisten en Europese organisaties hebben de afgelopen week al geprotesteerd. Maar we hebben de stem van duizenden anderen nodig, om te zorgen dat ons standpunt gehoord wordt. Samen kunnen we een Europese beweging vormen. Reageer snel, de vergadering is al over twee dagen, laten we deze kans niet missen!

De beste manier om je impact te vergroten is deze mail door te sturen aan mensen die je kent. Een kleine moeite!
Stop Wapenhandel”

[1] The new proposal of the European Commission is to also give 500 million euros in 2019 and 2020 for the development phase of new products. This figure would go up to 1,5 billion € per year from 2021 for both research and development of new military technology and products.

[2] EU Observer

[3] The Aerospace and Defence Industries Association of Europe

[4] Balkan Insight

[5] ENAAT factsheet

 

.