Wapens en veiligheid – De podcast

Problemen als terrorisme, klimaat en migratie worden vaak geframed als veiligheidsproblemen. Dan lijken wapens al snel een oplossing. Er wordt voorbij gegaan aan oorzaken, die vaak complex en dieperliggend zijn. Leidt de inzet van wapens op termijn wel tot meer veiligheid? 

We moeten veiligheidsvragen niet alleen aan zogenaamde 'veiligheidsexperts' overlaten. In een serie podcasts zoek Benjamin van Stop Wapenhandel uit wat veiligheid eigenlijk is.

Luister de podcast op deze pagina of abonneer je via Spotify of Apple

 

 

Podcast 6  – Media, oorlog en foute vijandsbeelden Gesprek met Bette Dam over het falen van westerse media bij het objectief controleren van overheden en krijgsmachten. Hoe Afghanistan met brute militaire kracht werd ontwricht, in een oorlog die onnodig was.

Podcast 5 – Een fregat naar de Perzische Golf. Een gesprek met Martin Broek over de Nederlandse betrokkenheid bij het VS-Iran conflict

Podcast 4 – Shell in Nigeria – armed protection of oil extraction An interview with Taiwo Feyispo from the Africa Roots Movement on the role Shell and western arms exports played in the exploitation and repression of the Nigerian people.

 

 

Podcast 3 – Oorlog, wapenindustrie en fossiele economie. Een gesprek met Wendela de Vries over klimaatverandering en de reactie daarop van krijgsmacht en wapenindustrie.

Podcast 2 – De wapenlobby en de militarisering van de Europese Unie. Een gesprek met Bram Vranken over hoe de wapenindustrie het Europees defensiebeleid kaapt.

Podcast 1 – Dubbel verdienen: wapenexport en grensbewaking. Een gesprek met Linda Polman, auteur van “Niemand wil ze hebben” over vluchtelingenbeleid sinds 1938.