Profiteurs van wapenhandel: overheid en aandeelhouders

Nieuwsbrief Campagne tegen Wapenhandel April 2012

Steun ons tegen wapenlobby en wapenindustrie! Rekening 390 40 73 80 tnv Campagne tegen Wapenhandel, Amsterdam

Geen pensioengeld voor geweld

Al eerder voerde de Campagne tegen Wapenhandel actie tegen pensioengeld voor oorlogsgeweld. Inmiddels hebben al heel wat pensioenfondsen hun beleggingen uit wapenbedrijven teruggetrokken. Helaas zijn er nog steeds een aantal die geen moeite hebben met de productie van kernwapens of met dubieuze wapenleveranties. Het betreft ondermeer vier van de vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen: het ABP, het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouw (BPF Bouw), het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) en het Pensioenfonds van de Metalektro (PME).

Teken de actiekaart om pensioenfondsen op te roepen hun beleggingen uit wapengigant EADS terug te trekken. Er kan digitaal getekend worden op onze website Papieren versies zijn nog te bestellen via info@stopwapenhandel.org

Over de rol van EADS bij de productie van kernwapens kunt u meer lezen op Wie maakt er nou kernwapens?

EADS aandeelhoudersactie

Bij de jaarvergadering van wapengigant EADS zullen tien Kritische Aandeelhouders een alternatief jaarverslag presenteren. Lees alles over de actie bij de EADS aandeelhoudersvergadering op www.stopeads.nl. De actie vindt plaats op donderdag 31 mei in Amsterdam. Via een live stream zal de actie ook digitaal te volgen zijn op onze website.

Er is een actiefilmpje gemaakt over EADS voor YouTube. Bekijk en deel het filmpje Verdienen aan wapenhandel. EADS 2012 Het filmpje is een grote hit en wordt veel bekeken en gedeeld. Ten behoeve van buitenlandse kijkers is er ook een versie met Engelse ondertitels. Zie Profiting from arms trade. EADS 2012

Over onze pogingen een aandeel te kopen in de wapenindustrie schreven we een blog op de website van de ASN Bank Voor de Wereld van Morgen. Zie Koop een aandeel in de wapenindustrie!

Tankdeal naar Indonesië nog geen gelopen race

Verschillende kranten meldden afgelopen week dat de demissionaire regering tweedehands tanks aan Indonesië wil verkopen, ondanks een Kamermeerderheid tegen deze verkoop. “Met de verkoopopbrengst kan Defensie de komende jaren in staat worden gesteld een deel van de voorziene, reeds met uw Kamer besproken, toekomstgerichte intensiveringen te verwezenlijken” schrijven de demissionaire ministers Rosenthal en Hillen in een brief aan de Kamer . Daarmee verwijzen ze onder meer naar de geplande aanschaf van onbemande vliegtuigen, zogenaamde drones, die betaald zouden moeten worden uit de verkoop van tweedehands wapens van het Nederlandse leger. Een Molukse organisatie schrijft naar aanleiding hiervan: “met afschuw moeten wij constateren dat de voorgenomen verkoop van tanks is bedoeld om de begrotingstekorten van Nederland te verminderen en het Moluks en Papua volk betalen daar de tol voor”.

Tegen de achtergrond van deze ‘geheime deal’ is het van belang te weten dat het parlement een beslissende rol speelt bij de verkoop van tweedehands wapens van het Nederlandse leger. “In de verkoopcontracten wordt altijd een voorbehoud van instemming van de Kamer opgenomen”, schreef voormalig staatssecretaris van Defensie Van der Knaap in 2007 aan de Kamer. Dat betekent, dat als de Kamer zijn poot stijf houdt, de verkoop van Leopard tanks aan Indonesië niet kan plaatsvinden. De Campagne tegen Wapenhandel heeft van diverse Kamerleden al gehoord dat ze tegen de verkoop zijn en blijven.

Ook is het helemaal niet vanzelfsprekend dat Indonesië de tanks in Duitsland kan kopen als Nederland niet levert. Duitsland en Nederland volgen beiden Europese wapenexportregels. Een afspraak binnen deze regels is, dat als een EU land een export afwijst wegens zorg om mensenrechten, andere EU landen dan niet met de order aan de haal gaan. Het is aan de Nederlandse regering om Angela Merkel en haar ministers onverwijld op de hoogte te stellen van een Nederlandse afwijzing. Dat zal ook een goede invloed hebben op het Duitse wapenexportbeleid, waarin mensenrechten te weinig rol spelen, maar waar vredesgroepen heel hard werken om daar verandering in te brengen.

Vergadering Europees Netwerk tegen Wapenhandel in Berlijn

In juni komen tien anti-wapenhandelgroepen uit Europa in Berlijn bij elkaar om te praten over gezamenlijke strategie en onderzoek, en om de Duitse campagnes tegen wapenhandel te versterken. Duitsland is de grootste wapenexporteur van Europa en levert onder meer marineschepen aan Griekenland en Portugal (op krediet!), tanks aan Saoedi-Arabië en onderzeeboten (met mogelijkheid tot lancering van kernwapens) aan Israël. Het Europees Netwerk tegen Wapenhandel zal onder meer een bezoek brengen aan leden van de Duitse Bundestag, om hun zorgen over het wapenexportbeleid te bespreken.