Protest bij aandeelhoudersvergadering (kern-)wapenmaker Airbus

Woensdag 27 mei 2015, houdt Stop Wapenhandel in Amsterdam van 12:30 tot 13:30 een picketline bij de aandeelhoudersvergadering van Airbus, een van de grootste wapenproducenten van Europa. De aandeelhoudersvergadering is in het Okura Hotel, Ferdinand Bolstraat 333 Amsterdam.

Airbus maakt gevechtsvliegtuigen, gevechtshelikopters en raketten, waaronder kernraketten. Saoedi-Arabië bombardeert Jemen met door Airbus geproduceerde Typhoon gevechtsvliegtuigen.

Frankrijk vernieuwd zijn kernwapenarsenaal met door Airbus gemaakte kernraketten, de M51 voor de marine en de ASMPA voor de luchtmacht. Daarnaast maakt Airbus onder meer militaire transportvliegtuigen en helikopters.

Ook heeft Airbus een forse stem in de Brusselse lobby voor meer Europese subsidie voor de defensie-industrie. Airbus topman Tom Enders neemt deel in de Group of Personalities die zo’n subsidieplan voor de Europese Commissie ontwikkelt.

Airbus heeft vestigingen over de hele wereld. Dat het hoofdkantoor in Nederland zit heeft waarschijnlijk alles te maken met het gunstige belastingklimaat voor grote internationale ondernemingen. De meeste productie vindt plaats in Frankrijk en Duitsland. In Leiden werkt Airbus Defence and Space Netherlands onder meer aan een trainingssimulator voor het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF.

“De meeste winst haalt Airbus op dit moment uit zijn civiele productie” aldus Wendela de Vries van Stop Wapenhandel. “Een goed moment om de militaire productie helemaal af te bouwen.”

Een van de investeerders in Airbus is pensioenfonds ABP. Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat het ABP met hun geld doet, zoals Cocky de Graaf, Wijnand Thoomes, Francien Hollander, Willemijn van der Werf en Tera Fopma.

Steun Stop Wapenhandel

Doneer