Protest bij aandeelhoudersvergadering wapenfabrikant EADS

Amsterdam, 27 mei 2013 – Komende woensdag, 29 mei, houdt wapenfabrikant EADS haar aandeelhoudersvergadering in het Amsterdamse Okura hotel. Activisten zullen net als in voorgaande jaren protesteren tegen deze bijeenkomst van een bedrijf dat geld verdient met de productie van kernwapens, bommenwerpers en gevechtshelikopters.

Tussen 13.30 en 15.00 uur zal een bont gezelschap voor de deur van het Okura op kleurrijke wijze laten weten dat de wapenindustrie niet welkom is in Amsterdam. Binnen zullen enkele activistische aandeelhouders de directeuren met kritische vragen het vuur aan de schenen leggen.

Naar aanleiding van de kernwapenproductie van EADS heeft GroenLinks vragen gesteld in de Amsterdamse gemeenteraad.

Eerder al zijn vier grote pensioenfondsen die beleggen in EADS – ABP, BPF Bouw, PMT en PME – gevraagd om tijdens de vergadering te bepleiten dat EADS zijn kernwapenactiviteiten beëindigt, of anders het bedrijf uit de beleggingsportefeuille te halen.

EADS staat voor European Aeronautic, Defence and Space corporation en behoort tot de tien grootste wapenproducenten wereldwijd. Behalve moederbedrijf van civiele Airbus toestellen bouwt het jaarlijks voor meer dan 10 miljard euro een breed arsenaal aan raketten, militaire vliegtuigen en helikopters voor zowel westerse krijgsmachten, als die van onder meer Thailand, Ghana, Kazachstan en de Filippijnen.

Justitie in Oostenrijk en Engeland buigen zich momenteel over claims dat EADS betrokken is geweest bij omkooppraktijken om wapenorders binnen te krijgen. De wapenindustrie is een van de meest corrupte bedrijfstakken.