Ruim 80 mensen protesteerden op een mooie zomeravond in Amsterdam tegen de MAST wapenbeurs in de RAI. Met veel lawaai en gefluit werd de ‘beach party’ van de wapenproducenten en militaire delegaties uitgefloten. De demonstranten vonden een wapenbeurs geen reden tot feest.
De wapenbeurs werd van 21 tot en met 23 juni gehouden. Mede op uitnodiging van de Koninklijke Marine kwamen delegaties naar Amsterdam van landen die mensenrechten schenden. Onder de aanwezige bedrijven zijn producenten van clustermunitie en kernwapens. Clustermunitie producent Textron liet het afweten; het bedrijf had wel een stand gehuurd maar die bleef leeg. Ook de uitgenodigde delegatie van Saoedi-Arabie kwam niet opdagen, tot grote tevredenheid van de demonstranten.
MAST (Maritime/Air Systems and Technologies) is een tweejaarlijkse internationale wapenbeurs en conferentie voor wapenindustrie en marine. Op de beurs in de RAI zijn onder meer delegaties uitgenodigd van de landen die oorlog voeren en mensenrechten schenden in Jemen: Saoedi-Arabië, Bahrein, Qatar, Koeweit en de VAE. Over de aanwezigheid van Saoedi-Arabie zijn inmiddels Kamervragen (met ontwijkend antwoord van de regering) gesteld aan de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken. Er ligt immers een oproep van zowel het Nederlands als het Europees parlement om geen wapens meer aan de Saoedi’s te leveren.
Ook uitgenodigd is Turkije, druk bezig zijn eigen Koerdische bevolking met bommen te bestoken. Net als andere deelnemende landen heeft het wapens geleverd voor de oorlog in Syrië. Delegaties van militaire regimes (bv Thailand) en landen in gewapend intern conflict (bv Filipijnen) staan eveneens op de gastenlijst.
Zij kunnen op deze beurs contacten leggen met veel dubieuze wapenbedrijven. Zoals Textron, een producent van internationaal verboden clustermunitie. En het Duitse ThyssenKrupp, leverancier van nieuwe onderzeeërs voor de Israëlische marine, geschikt voor het gebruik van kernwapens. Ook andere kernwapenbedrijven zullen aanwezig zijn. Verder zullen de kandidaten voor de peperdure, overbodige nieuwe Nederlandse onderzeeërs (‘de nieuwe JSF’) zichzelf presenteren.
De gemeente Amsterdam heeft zich meerdere malen uitgesproken tegen wapenbeurzen binnen de gemeentegrenzen. Gek genoeg is de gemeente wel voor 25% aandeelhouder in de eigenaar van de RAI. Op voorstel van SP en GroenLinks besloot de Amsterdamse gemeenteraad in een spoeddebat ’s avonds om voortaan geen wapenbeurzen in de RAI meer toe te laten.
Veel aandacht in de media, o.a.
Spoeddebat en Kamervragen om wapenbeurs in de rai Parool
Defensiebeurs van start in rai dit willen we niet in amsterdam AT5 video
Reuring om militaire wapenbeurs rai Ravage Webzine
Weapons sales fair opens amsterdam human rights-protest NLTimes
Geen wapendeals met schenders mensenrechten Opinie artikel Trouw
Demonstranten wapenbeurs: take the toys from the boys Parool
..