Protesteer tegen pensioengeld APB in kernwapens!

Zoals veel mensen inmiddels weten, belegt Pensioenfonds ABP 736 miljoen euro in bedrijven die kernwapens maken. Hoog tijd dat dit verandert!

Op dit moment houdt ABP overal in het land regionale bijeenkomsten om te informeren over de pensioenwijzigingen. Drie weken geleden riepen we op om hier te protesteren tegen de beleggingen in kernwapens. Inmiddels hebben een aantal bijeenkomsten plaatsgevonden en kunnen we wat ervaringen delen.

APB doet of zijn neus bloed

Mensen die op de Amsterdamse bijeenkomst vragen stelden aan de ABP-bestuurders over de beleggingen in kernwapens kregen geen duidelijk antwoord. Sterker nog, volgens een van de bestuurders zou ABP niet in kernwapens beleggen. Toch staat op de website van ABP: “ABP heeft bedrijven die onder meer kernwapens maken, of onderdelen daarvan, niet uitgesloten in haar beleggingsbeleid.”En dat blijk ook uit de cijfers.

ABP in kernwapenfabrikant EADS

Van de 736 miljoen euro die ABP in kernwapens belegt zit 117 miljoen euro in EADS, hoofdaannemer van de nieuwe nucleaire M51 raket. EADS is samen met twee andere bedrijven ook eigenaar van rakettenproducent MBDA, die de nieuwe nucleaire ASMPA raket voor Frankrijk ontwikkelde. EADS is ook verantwoordelijk voor de M45, de huidige nucleaire raket van de Franse marine. Klik hier voor een overzicht van alle pensioengeld in kernwapens.

Genoeg reden dus om naar een bijeenkomst bij u in de buurt te gaan. Door het stellen van vragen aan de ABP-bestuurders en/of het uitdelen van flyers aan de bezoekers van de bijeenkomst kunt u de kwestie aan de orde stellen.

Kom in actie!

Een heleboel pensioenfondsen hebben al besloten niet meer in kernwapens te beleggen. Het grootste pensioenfonds APB doet nog steeds alsof er niets mis is met kernwapens. Vraag de ABP bestuurders om hun beleid te herzien, het gaat tenslotte om uw pensioengeld.

U kunt ABP nog aanspreken op onderstaande bijeenkomsten. De bijeenkomsten beginnen om 19.00 uur en eindigen om 21.30 uur.

Donderdag 4 april – Utrecht, Jaarbeurs
Donderdag 4 april – Groningen, Hanze Plaza
Dinsdag 9 april – Zwolle, Bilderberg Grand Hotel Wientjens
Woensdag 17 april – Den Haag, NH Hotels Den Haag
Donderdag 18 april – Middelburg, Van der Valk Hotel
Donderdag 18 april – Assen, De Bonte Wever
Dinsdag 23 april – Rotterdam, De Doelen

Gaat u naar een van deze bijeenkomsten? Dan horen we graag hoe het gegaan is! Via de mail: info@stopwapenhandel.org, of per telefoon: 020-6164684.

Meer actie

Op woensdag 29 mei a.s. houdt wapenfabrikant EADS zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. De Campagne tegen Wapenhandel organiseert, net als in voorgaande jaren, een picketline bij de ingang van Hotel Okura, waar de aandeelhouders vergaderen.
Noteer het vast in uw agenda! Meer informatie volgt.