Indonesische marine bestelt nog eens twee korvetten Extra order voor Schelde Groep

Indonesische marine bestelt nog eens twee korvetten

Extra order voor Schelde Groep

Jeffrey Kutterink, Provinciale Zeeuwse Courant van 19 mei 2005, (wachtwoord noodzakelijk)

VLISSINGEN – De Koninklijke Schelde Groep mag nog eens twee korvetten bouwen voor de Indonesische marine. Voor de Vlissingse werf is de opdracht van groot belang, omdat die zeker tot eind 2008 werk oplevert.
De Indonesische overheid en de KSG moeten de definitieve overeenkomst nog ondertekenen. Directeur H. van Ameijden verwacht dat het zetten van de handtekeningen nog enkele maanden op zich laat wachten, ‘omdat er nog een aantal administratieve zaken moet worden geregeld.’ De nieuwe order is een vervolg op een eerdere bestelling van Indonesië.
In juli vorig jaar werd bekend dat de KSG twee korvetten voor Indonesië gaat bouwen. In die opdracht was al rekening gehouden met de bouw van nog eens twee schepen.
Minister Kamp (Defensie) bevestigde gisteren in Jakarta dat Indonesië de twee extra korvetten bij de Schelde gaat bestellen. De levering van korvetten aan Indonesië ligt politiek gevoelig. Indonesië vecht een interne strijd in Atjeh tegen de onafhankelijkheidsbeweging GAM. Nadat minister Bot van Buitenlandse Zaken de Kamer begin vorig jaar liet weten dat de Indonesische marine niet direct actief is in de opstandige provincie, ging een meerderheid met de levering akkoord.

De korvetten zijn vooral bedoeld voor de bestrijding van smokkel en piraterij.

Het derde en vierde korvet worden net als de eerste twee schepen in Vlissingen gebouwd. Deze keer zal er volgens Ameijden bij de bouw een delegatie van de Indonesische marine ‘meelopen’ voor het vergaren van kennis. “Mocht de Indonesische marine in de toekomst nog meer van dit soort schepen willen bouwen, dan kan ze dat zelf doen.”
Hoeveel geld de twee nieuwe korvetten kosten, wil Van Ameijden niet zeggen. Met de bouw van de eerste twee twee negentig meter lange en dertien meter brede schepen waren enige honderden miljoenen dollars gemoeid. Die order wordt gefinancierd door de Indonesische overheid, de ING-bank en Rabobank. Als de besprekingen voor het definitieve akkoord vlot verlopen, kunnen het derde en vierde schip direct na de oplevering van de eerste worden gebouwd. Van Ameijden noemt de order ‘een belangrijke bijdrage aan de aanvulling van de productie’.

Orderportefeuille

Schelde Marinebouw levert het eerste korvet medio 2007 op. Het tweede volgt een half jaar later. “Als we er direct achteraan kunnen bouwen, is de orderportefeuille van de werf in elk geval tot eind 2008 gevuld.”
Dat kan de scheepswerf goed gebruiken. Want binnenkort worden zowel het laatste luchtcommando fregat (voor de Nederlandse marine) als de veerboot voor de Texelse Eigen Stoomboot Onderneming opgeleverd.
Eind vorig jaar oefende het Nederlandse Marinebouw Cluster, waarvan ook de KSG deel uitmaakt, grote druk uit op de Tweede Kamer om niet twee Multipurposefregatten voor kustverdediging om te bouwen – zoals minister Kamp wil – maar om vier nieuwe korvetten te bouwen. Daarmee zou een dreigend gat in de orderportefeuille van de KSG worden gevuld.

Achtergrond

Steun Stop Wapenhandel

Doneer