Rechtszaak om wapenlevering aan Egypte

12 augustus 2016 – Drie Nederlandse NGO’s stappen naar de rechter om een wapenlevering aan Egypte aan te vechten. Pax, Stop Wapenhandel en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) menen dat de Nederlandse staat de wapens ter waarde van ruim 34 miljoen euro niet zou moeten leveren aan Egypte, omdat bekend is dat daar ernstige mensenrechtenschendingen plaatsvinden.

Het is de eerste keer dat maatschappelijke organisaties via de rechter proberen wapenhandel aan te vechten. Volgens hen heeft de staat onvoldoende rekening gehouden met de mensenrechtentoets die hij moet toepassen voordat een wapenvergunning kan worden verstrekt. ‘Als je kijkt naar de situatie in Egypte en zijn betrokkenheid bij het conflict in Jemen, dan begrijpen we niet hoe de Nederlandse staat die toets heeft uitgevoerd en toch heeft besloten dat er geen risico bestaat dat deze wapens worden gebruikt om mensenrechten te schenden,’ aldus advocaat Jelle Klaas van het PILP-NJCM.

Het is bekend dat er grove mensenrechtenschendingen plaatsvinden in Egypte, maar volgens de staat speelt dat geen rol omdat deze wapens aan de marine worden geleverd. De marine is echter betrokken bij de maritieme blokkade van Jemen en er zijn berichten dat de Egyptische marine op vluchtelingenboten heeft geschoten. ‘Het risico dat deze Nederlandse wapens bijdragen aan heel verkeerde dingen, vinden wij te groot’, zegt Klaas.

Nederland is een van de grootste wapenexporteurs ter wereld en organisaties zoals Stop Wapenhandel en PAX zetten zich al jaren in voor een strikt wapenexport beleid. Omdat dit de eerste keer is dat organisaties dit via een juridische weg proberen, kan dit een belangrijk precedent scheppen in Nederland en het buitenland om via de rechter wapenleveringen aan te vechten. Maandag vindt de rechtszaak plaats in de rechtbank in Haarlem.