Reed Elsevier onder vuur wegens organisatie wapenbeurzen

Reed Elsevier onder vuur wegens organisatie wapenbeurzen

Wapenhandelpagina VD AMOK nr.1 2006

Het Brits-Nederlandse uitgeversconcern Reed Elsevier staat onder grote druk afstand te doen van Reed Exhibitions en Spearhead Exhibitions, twee dochters die de organisatie van een groot aantal wapenbeurzen wereldwijd voor hun rekeningen nemen. Naast de regelmatig in Nederland gehouden ITEC simulatiebeurs, is de tweejaarlijkse DSEi (Defence Systems and Equipment international) in Londen de grootste klus. Samen met de IDEX in Abu Dhabi en Eurosatory in Parijs is het de crème de la crème voor wapenminnend legervolk. Reden genoeg voor onze Britse collega’s van de Campaign against Arms Trade om Reed Elsevier eens flink voor het voetlicht te halen. Met succes. In de week van de DSEi, september vorig jaar, schreef medisch tijdschrift The Lancet – één van de vlaggenschepen van het bedrijf – een vernietigend redactioneel commentaar, waarin het de vloer aanveegde met de wapenbeurs activiteiten.

De Britse komiek Mark Thomas liet diezelfde week zien hoe hij bij een Israëlische standhouder verkoopbrochures met ondermeer stroomstokken en ander in Engeland verboden marteltuig kon krijgen. In 1999 werden door Roemeense en Pakistaanse bedrijven op de beurs verboden anti-personeelsmijnen te koop aangeboden aan undercover journalisten van de zender Channel 4.

Geen reclame dus voor een bedrijf dat zich graag beroept op z’n maatschappelijk verantwoord ondernemen. Uit welingelichte bronnen hebben wij inmiddels vernomen dat het veelgeprezen Reed Elsevier bij ethische beleggingsfondsen afgewezen dreigt te worden. Tot die tijd kan een venijnige steek her of der geen kwaad. Een serie auteurs – waaronder Nadime Gordimer, Graham Swift en JM Coetzee – hebben onlangs een brief ondertekend waarin ze Reed Elsevier oproepen de wapenbusiness af te stoten. De brief verscheen begin maart in de aanloop naar de London Book Fair, eveneens een van de grootste in z’n soort en eveneens door Reed georganiseerd – op dezelfde plek waar een half jaar eerder de wapens stonden opgesteld.

CAAT organiseert op 18 april acties rond de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Reed Elsevier in Londen. Een dag later vindt in het Okura hotel in Amsterdam de Nederlandse aandeelhoudersvergadering plaats.

Bron: http://www.caat.org.uk/armsfairs/reed.php en CAAT News, juni/juli 2005; “Reed criticised for ‘arms link’ “, BBC News, 9 september 2005; Richard Norton-Taylor, “Banned stun guns and leg irons advertised at arms fair”, The Guardian, 16 september 2005)