Gewetenloze schurken

Gewetenloze schurken

Uit: ’t Kan Anders, nr. 3, 2005

Half maart werd Gus van Kouwenhoven gearresteerd. De houthandelaar leverde wapens aan de troepen van Charles Taylor in Liberia en zette zijn eigen milities in tijdens de Liberiaanse burgeroorlog. Een oorlog waarvan je de beelden niet tot je door kan laten dringen, omdat ze zo onbegrijpelijk afschuwelijk zijn. Zijn arrestatie is het vervolg op een onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) in februari 2004 startte.

In dezelfde maand is een onderzoek naar de tabakshandelaar John Bredenkamp geopend. Bredenkamp, leverde wapens voor de oorlog in Kongo, in de jaren tachtig aan Irak en ook het Zimbabwaanse leger behoorde tot de klanten kring.

Beide heren hebben gemeen dat ze Nederlander zijn, wapenembargo’s ontduiken en verdienen aan de verschrikkingen van oorlog en misdaden tegen de mensheid. Het wordt tijd dat ook Bredenkamp zich voor de rechter moet verantwoorden.

In december 2004 werd Frans van Anraat, overigens tegen de zin van Binnenlandse Zaken, gearresteerd op grond van misdaden tegen de mensheid. Hij leverde in de jaren tachtig grondstoffen voor chemische wapens aan Irak. Ook een andere Nederlander, Henk Slebos, ligt onder vuur. Slebos is stroman van Abdul Qadeer Khan, vader van de Pakistaanse kernbom. Het Openbaar Ministerie maakt eindelijk schoon schip, zo lijkt het.

Stand van zaken:

  • Bredenkamp: Geen reden om een strafrechterlijkonderzoek in te stellen.(antwoord op Kamervragen, 25/08/05)
  • Van Anraat: Uitspraak 15 jaar (23/12/05). Gaat in hoger beroep.
  • Slebos: 120.000 boete, 1 jaar gevangenis straf en 2 jaar proeftijd.